Tussen caritas en psychiatrie (e-boek)
Jaar van uitgifte 2011
Nur1 686
Nur2 875
Status leverbaar
Taal Nederlands
Bindwijze Epub
Bladzijdes 271
Extra E-boek, licht verbeterde versie van uitgave uit 1995; svp aangeven of CD, USB-kaart dan wel toezending per e-mail gewenst is
Vervangt ISBN 9065505067
Plaats van uitgave Hilversum
Druk 2

'[...] in het boek [wordt] een wereld opzichzelf onthuld die vaak boeiend is en soms schokkend, maar altijd de moeite van het kennen waard.' V. Van de Loo in: Historica februari 1996; 'Tussen 1952 en 1954 sterven in het tehuis 34 bewoners onder de 18 jaar, een raadselachtig groot aantal. [...] Dinsdag maakte het Openbaar Ministerie bekend dat het nu, na meer dan een halve eeuw, het overlijden van deze tieners alsnog gaat onderzoeken. [...] Een vader die veel interesse toont in het wel en wee van zijn zoon, wordt als "lastig" gezien, schrijft Annemieke Klijn, onderzoeker aan de universiteit Maastricht, in haar boek Tussen caritas en psychiatrie, over de geschiedenis van het internaat. Wie zich niet schikt in het strenge regime wordt in een isoleercel opgesloten of met een spanlaken op bed vastgebonden. Als dat allemaal niet helpt, krijgen ze een dwangbuis aan, of moeten ze met hun handen achter de rug gebonden een dag lang op hun knieën zitten. Ook slaan de broeders soms, aldus Klijn. [...] Het Openbaar Ministerie wordt er vermoedelijk mee geconfronteerd dat veel bewijsmateriaal vernietigd is. Onderzoekster Klijn schrijft dat de broeders na de sluiting van het internaat niet zo zuinig waren op hun archief: de dozen met paperassen zijn indertijd "met karrevrachten" in de plomp gegooid.' In: De Volkskrant, 17-08-2011.

Tussen caritas en psychiatrie (e-boek)

Annemieke Klijn | 9065505067
10,
+ Toevoegen
Op voorraad in de webshop
Op werkdagen voor 14.00 besteld, dezelfde dag ter post bezorgd. De levertijd is afhankelijk van de postale diensten.
Plaats op verlanglijstje

Beschrijving

Lotgevallen van zwakzinnigen in Limburg 1879-1952.
 

 

Licht verbeterde e-versie van het boek uit 1995 (Caritas).
Bij bestelling graag opgeven of levering op CD dan wel per e-mail gewenst is.

Mensen met een verstandelijke handicap bevonden zich niet alleen lang in de marge van de samenleving, maar ook in de marge van de geschiedschrijving. Dankzij uitgebreid dossieronderzoek in St. Anna en St. Joseph - de oudste, grootste en belangrijkste Limburgse instellingen die zich met zwakzinnige zorg bezig hielden - staan in Tussen caritas en psychiatrie de achtergronden en belevenissen van zwakzinnigen zelf wel op de voorgrond. In Limburg was de intramurale zwakzinnigenzorg tot kort na de Tweede Wereldoorlog volledig in handen van katholieke religieuzen. De zorg voor zwakzinnigen behoorde tot de caritas. Zo vingen de twee Liefdegestichten St. Anna en St. Joseph in het kleine Limburgse plaatsje Heel vanaf het einde van de vorige eeuw een - in onze ogen - bonte verzameling hulpbehoevenden op: kostgangers van goede komaf, ex-gedetineerden, wezen, krankzinnigen, alcoholisten, epileptici, zenuwlijders, lichamelijk gehandicapten én zwakzinnigen. Beide kloostergestichten vervulden een nationale functie en recruteerden hun bewoners uit heel katholiek Nederland. In dit boek staat de ontwikkeling van Liefdegesticht tot specifieke zwakzinnigeninrichting centraal, waarbij de vraag wordt gesteld in hoeverre de psychiatrie er in slaagde de caritatieve praktijk in deze Liefdegestichten te beïnvloeden. De dossiers, waarvan er verschillende onder gefingeerde namen zijn opgenomen in het boek, laten de verschuivingen zien die optraden in de diagnoses die gesteld werden en het perspectief - sociaal, economisch, zedelijk-religieus, of medisch - van waaruit opnamen plaatsvonden. Archiefonderzoek vormt de basis voor een verklarende achtergrond. In haar vlot leesbare boek laat Annemieke Klijn zien, dat de relatie tussen zwakzinnigenzorg en psychiatrie in historisch perspectief niet zo eenduidig is als vaak wordt aangenomen.