Handen uit de mouwen
Jaar van uitgifte 2014
Nur1 694
Nur2 897
Status leverbaar
Bindwijze ing
Bladzijdes 144
Redactie Cecile aan de Stegge e.a.
Plaats van uitgave Amersfoort
Druk 1

Inhoud: CECILE AAN DE STEGGE, Voorwoord   CECILE AAN DE STEGGE/CATHARINA TH. BAKKER/KITTY DE LEEUW, Inleiding   KITTY DE LEEUW, Functioneel en proper, maar toch verleidelijk. Betekenis en beeld van het verpleegkundig kostuum   CATHARINA TH. BAKKER, Van zusterhabijt en diaconessendracht. De eerste uniforme kleding in de verpleging   NANNIE WIEGMAN, Van sluier tot spijkerbroek. Het uniform op de werkvloer   KAREL ADAMS/WIM COSTER, ‘Al helpende dien ik de overwinning’. Over militairen en hun verpleegkundige uniformen   CECILE AAN DE STEGGE, Een uniform is onpersoonlijk – tenzij je er wat van maakt! Het uniform ter discussie   KITTY DE LEEUW/IDA VAN DETH-RUYS, Op afstand met de mode mee. Het verpleegkundig kostuum door de tijd heen   Noten   Advertentie Florence Nightingale Instituut   Advertentie Stichting Historisch Verpleegkundig Bezit   Over de auteurs

'Gelet op het onderzochte bronnenmateriaal en de aard van de onderzoeksvragen, voldoet het ruimschoots aan de vereiste criteria om in de reeks Waterstaat, cultuur en geschiedenis te worden opgenomen: een reeks die beoogt om nieuw wetenschappelijk werk onder de aandacht van een geïntenteresseerd publiek te brengen. [...] Zoals met elk boek, met elke dieptestudie, worden specifieke vragen beantwoord, maar andere weer niet. Dit neemt niet weg dat Carla de Wilt een grondige analyse van de waterstaatsinstellingen in Delfland heeft gemaakt en een boek heeft geschreven dat niet louter over de zestiende eeuw gaat, maar ook over de tweede helft van de vijftiende en het begin van de zeventiende eeuw. De lezer krijgt dus meer waar voor zijn geld dan de titel suggereert.' Arie de Kraker op de website van: Holland Historisch Tijdschrift, 28-10-2015; 'Het is een zegen dat eenvoudige of dagelijkse objecten die vaak over het hoofd worden gezien, af en toe toch de aandacht ontvangen die ze verdienen. Dat geldt niet in het minst de beroepskledij van een zich eeuwenlang professionaliserende groep: de verpleging/verzorging. [...] De opzet van het boek is te waarderen. Auteurs van diverse professie en vanuit verschillende achtergrond leveren hun bijdrage aan deze korte geschiedschrijving van het verpleegkundig uniform.' Rolf ter Sluis in: Studium 2 (2015) 8, p. 119-120; 'Vooral de foto's in het boek zijn aansprekend. Wat te denken van de nonnen en paters, de zuster in spijkerbroek en de wijkverpleegsters op de fiets? Het boek [...] is rijk geïllustreerd en geeft een fantastisch beeld van het uniform door de jaren heen. [...] Wie wil weten hoe het zit, heeft met dit boek een rijke gids in handen.' Op: http://verpleegkundigerfgoed.nl. Zondag 11 mei 2014 waren Cecile aan de Stegge en Kitty de Leeuw te gast bij Radio 1 - OVT. U kunt de gehele uitzending terugluisteren op www.geschiedenis24.nl/ovt.html. Ook zijn zij op 27 mei 2014 geïnterviewd voor Radio De Steunkous van buurtzorg Amsterdam (14.00-15.00 uur). Vooraankondiging in: TVZ (tijdschrift voor verpleegkundig experts) 124 (2014) 2, p. 25. Tevens gesignaleerd in: Medisch Contact 69 (19 juni 2014), p. 1275; Ledenmagazine PGGM (2014); De Stentor 14-05-2014, p. 25 en 27; Leidsch Dagblad 25-07-2014 (Boek van de dag); Lezersactie in: Tijdschrift voor Verzorgenden (juli/augustus 2014), p. 30. Verder gesignaleerd in: Historica 37 (2014) 2, p. 31; Nederlands Dagblad/Gulliver 14-11-2014, p. 12.

Handen uit de mouwen

9789087044527
10,
+ Toevoegen
Op voorraad in de webshop
Op werkdagen voor 14.00 besteld, dezelfde dag ter post bezorgd. De levertijd is afhankelijk van de postale diensten.
Plaats op verlanglijstje

Beschrijving

150 jaar verpleegkundig uniform in Nederland.
 

 

Met ingang van 22 juli 2015 in prijs verlaagd, van €19,95 naar €10,00!

Handen uit de Mouwen beschrijft de geschiedenis van het verpleegkundig uniform in Nederland in de voorbije 150 jaar. Het boek toont aan hoe nauw de kleding van verplegers en verpleegsters was verbonden met ontwikkelingen in hun beroepsleven en in de maatschappij. Vanaf het oudst bekende habijt van verplegende kloosterzusters in Nederland – voor dit boek ter beschikking gesteld door de Zusters van Charitas uit Roosendaal – tot een recent en huiselijk verpleegstersjasje dat werd ontworpen door leerling-verpleegkundigen aan Hogeschool Windesheim te Zwolle, passeren tal van uniformen de revue. Ook de uniformen van de verpleegkundigen bij de Geneeskundige Dienst van de Koninklijke Landmacht zijn present. De beschrijvingen van de uniformen zelf, de achtergronden ervan, de discussies erover, maar zeker ook de vele afbeeldingen maken dit boek aantrekkelijk voor mensen in de zorg en daarbuiten. Met deze publicatie bewijst de Stichting Historisch Verpleegkundig Bezit (SHVB) de waarde van haar unieke collectie verpleegkundige materialen, waaronder vele uniformen en insignes.