Mensen van adel
Jaar van uitgifte 2007
Nur1 680
Nur2 681
Reeks naam Adelsgeschiedenis
Status leverbaar
Taal Nederlands
Bindwijze geb
Bladzijdes 230
Redactie Arnold Gevers e.a.
Reeks nummer 4
Plaats van uitgave Hilversum
Druk 1

Inhoud: ARNOLD GEVERS, Ten geleide   ALBERT MENSEMA, Pietate et virtute. Vijf aspecten van adellijk leven in Overijssel tijdens het ancien régime YME KUIPER, Marcel Proust en de adel: tussen snobisme en voyeurisme. Etnografische notities   REDMER ALMA, De adeldom van de Mensema’s   JAN WIGGER, Riddermatigheid en havezaten in Twente. De familie Van der Kemenade en haar huizen te Albergen (veertiende-zeventiende eeuw)   CLEMENS HOGENSTIJN, Het geslacht Van Middachten in Overijssel   VINCENT SLEEBE, Op het Doppelschloß. Plaatselijke machtsuitoefening en representatie door twee Westfaalse adellijke families   JEAN STRENG, Hausmacht en Republiek. De graven Van Rechteren en de heerlijkheid Almelo tijdens het Oude Bewind   COR TROMPETTER, Heerlijk bewustzijn bij Zeger en Adolf Hendrik van Rechteren   OTTO SCHUTTE, De familie van Anna Dorsefan, vrouw van Lucas van Dingstee te Hasselt   MARTIEN FRANKEN, Willem Anne Schimmelpenninck van der Oije op het breukvlak van het ancien régime en de Bataafse Republiek (1792-1797)   WIM COSTER, Een adellijke buitenstaander. Bartholomeus Willem Anne Elisa baron Sloet tot Oldhuis (1807-1884)   CONRAD GIETMAN, Genealogie, waarheid en statusangst in de late negentiende eeuw. De Nederlandsche Heraut (1880-1903)   CHRISTOPH TEN HOUTE DE LANGE, Adel, patriciaat en elite   Bibliografie van Albert Mensema (1968-2007)   Auteurs

'Door inhoud [...] en verzorging is deze bundel een waardig eerbetoon voor een bevlogen beoefenaar van de adelsgeschiedenis.' Philip Bosscher op: www.historischhuis.nl/recensiebank 15-09-2009. Verder gesignaleerd in Genealogie 14 (2008) 1, p. 27; Op en rond de Essen 24-03-2009.

Mensen van adel

9789087040215
29,
+ Toevoegen
Op voorraad in de webshop
Op werkdagen voor 14.00 besteld, dezelfde dag ter post bezorgd. De levertijd is afhankelijk van de postale diensten.
Plaats op verlanglijstje

Beschrijving

Beelden, manifestaties, representaties. Opstellen aangeboden ter gelegenheid van het afscheid van Albert Mensema als archivaris bij het Historisch Centrum Overijssel te Zwolle 14 september 2007.
 

 

Adellijke families hebben in de loop der eeuwen een belangrijke rol gespeeld in de Nederlandse geschiedenis. In archieven zijn allerlei sporen terug te vinden van deze families. Onderzoek van hun nalatenschap werpt licht op hun positie in de contemporaine maatschappij. De bundel Mensen van adel is een verzameling opstellen rond het thema 'adellijke representatie'. Bij het construeren van een positief adellijk imago speelden namen, wapens en huizen een grote rol. De dertien historici die aan deze bundel hebben bijgedragen, laten zien op welke manieren verschillende (met name Overijsselse) families zichzelf presenteerden.