Kasteel Keukenhof: cultureel erfgoed in en om het kasteel
Jaar van uitgifte 2018
Nur1 694
Nur2 693
Reeks naam Jaarboek Kasteel Keukenhof
Status leverbaar
Taal Nederlands
Bindwijze geb
Bladzijdes 125
Redactie Ignus Maes, Gerard Jaspers en Marten Hofstede
Extra geïllustreerd (kleur)
Reeks nummer 9
Plaats van uitgave Hilversum
Druk 1

Inhoud: BART SIEMERINK, Ten geleide   LEO WEVERS, De restauratie van het bakhuisje en de karnmolen van de Hofboerderij   GERARD JASPERS, De evacuatie van de schilderijen van kasteel Keukenhof in de jaren 1943-1944 en hun terugkeer   ABBECHIEN BERTHEUX, Journaal van een reis door Zwitserland, Italië en Frankrijk in 1805   GERARD JASPERS, Kroniek van ‘een allergelukkigst huwelijk’   BÉATRICE RÂTEL, in samenwerking met ANNECHIEN BERTHEUX, Papieren behangsels in kasteel Keukenhof   GERARD JASPERS, In Museum De Lakenhal ‘per abuis achtergebleven’    Over de auteurs

 

 

'Het nieuwste jaarboek uit 2018 mag er ondertussen wezen met zes detaillistische feitelijke artikelen, gebundeld onder de noemer cultureel erfgoed in en om het kasteel. Ik heb ze met veel plezier gelezen.' Martha Catania-Peters via: Historisch Huis, 21 november 2019; 'Dit negende Jaarboek Kasteel Keukenhof belicht enkele aspecten van het cultureel erfgoed. Er zijn bijdragen over de historische behangsels in de solons, kamers en andere ruimten van het kasteel en over de evacuatie van de schilderijencollectie tijdens de Tweede Wereldoorlog naar Museum De Lakenhal te Leiden.' In: Vitruvius 49 (2019) 13, p. 27.

Kasteel Keukenhof: cultureel erfgoed in en om het kasteel

9789087047627
15,
+ Toevoegen
Op voorraad in de webshop
Op werkdagen voor 14.00 besteld, dezelfde dag ter post bezorgd. De levertijd is afhankelijk van de postale diensten.
Plaats op verlanglijstje

Beschrijving

 

Dit negende Jaarboek Kasteel Keukenhof belicht enkele aspecten van het cultureel erfgoed. Er zijn bijdragen over de historische behangsels in de salons, kamers en andere ruimten van het kasteel en over de evacuatievan de schilderijencollectie tijdens de Tweede Wereldoorlog naar Museum De Lakenhal te Leiden. Merkwaardigerwijze duurde het tot 2016 alvorens een fraai schilderij van Adriaen van der Werff (1659-1722) naar het kasteel terugkeerde. Voorts bevat dit Jaarboek een artikel over een dagboek van een tour die mogelijk Johan Steengracht maakte, de latere eigenaar van Keukenhof, in 1805 door Zwitserland. Het wordt bewaard in het huisarchief. De betovergrootvader van de laatste graaf schreef in een in de bibliotheek bewaarde statenbijbel een gezinskroniek, die in 1815 eindigt met de dood van zijn vrouw in het kraambed. Het Jaarboek bevat tevens een gedetailleerd verslag van de restauratie in 2017 van bouwdelen van de Hofboerderij uit 1643.