Gespierde zielen

Johannes Lublink (1736-1816): menslievendheid, sociabiliteit en welzijnspolitiek in de achttiende eeuw
€35,00
Kopen
Op voorraad in de webshop
Op werkdagen voor 14.00 besteld, dezelfde dag ter post bezorgd. De levertijd is afhankelijk van de postale diensten.
ISBN 9789087048419
Auteur(s) C.H.H. de Vries
NUR codes 681 , 694
Jaar van uitgave 2020
Druk 1
Bindwijze genaaid gebrocheerd in slap omslag
Aantal bladzijdes 320
    Johannes Lublink was actief als filosoof, genootschapsman, publicist en staatsman. Zijn hele leven zette hij zich met woord en daad in voor een nieuwe samenleving waarin sympathie en empathie zouden zorgen voor zedelijke verheffing van haar burgers. Gedreven door een praktijkgerichte gevoelsethiek stond hij als ideoloog, initiatiefnemer en organisator aan de basis van belangrijke vernieuwingen in de genootschapscultuur. Zo was hij onder meer oprichter van de Maatschappij tot Redding van Drenkelingen, de Oeconomische Tak en de Kweekschool voor de Zeevaart. Hij stimuleerde de leden initiatieven te ontplooien die aan alle inwoners van het vaderland ten goede zouden komen. Lublink behoorde tot de eerste lichting democratisch gekozen volksvertegenwoordigers in Nederland en zette zich in de Bataafse Republiek gedurende tien jaar in voor een politiek die armenzorg, onderwijs en economische ontwikkeling combineerde. Lublink was in alle opzichten een exponent van de 'gevoelige' Verlichting, zo toont deze biografie.    
'[...] En dan geeft uitgeverij Verloren een handelseditie uit van het proefschrft van Cor de Vries. En dat boek geeft een helder en uitgebalanceerd beeld van het verenigingsleven binnen de context van het culturele leven in de Nederlandse 18e eeuw. Een parel van een boek! [...] Auteur pikt Johannes Lublink uit als centrale figuur voor zijn verhaal. Dat is natuurlijk geen toevallige keus. Lublink heeft zich uitdrukkelijk in het centrum van het cultuurlandschap van de 18e eeuw geplaatst. [...]  Lublink was zelf geen vrijmetselaar, maar opvallend veel van zijn vrienden en kennissen waren dat wel. [...]  Daar zullen de broeders die het aandeel van de vrijmetselarij in die tijd graag overdrijven, zich bij moeten neerleggen. Juist om die broodnodige nuance te kunnen leggen, geeft dit boek prachtige handvatten. Voor elke vrijmetselaar die de nuance niet schuwt is dit boek een verademende bron van materiaal.' Frans Krap in Vrijmetselarij 2021 jaargang 75, p. 30
'Het boek is zeer duidelijk opgebouwd en helder geschreven. De jonge doctor heeft alle beschikbare bronnen gebruikt en structureel naar zijn conclusie toe geschreven, waarbij hij ook de kritiek op Lublink niet heeft weggelaten. Met dit mooie proefschrift heeft Cor de Vries een tot nu toe onbekende figuur in de Nederlandse historiografie zijn plaats in de spotlights gegeven. Hopelijk verschijnen er nog meer studies over dit soort “vergeten figuren”. Daarnaast is het leven van Lublink dermate actueel dat het ook de mensheid kan inspireren het goede te doen en om te zien naar diens naasten.' Mark Beumer in Kleio 2020. 

Aanbevolen bij dit artikel :

Gratis verzending in Nederland boven €10,00
Alles uit de Nederlandse geschiedenis komt aan bod!
Kortingen op geselecteerde titels

Social Media

Volg ons en blijf op de hoogte van nieuwe producten, presentaties en acties.

Adres

Uitgeverij Verloren B.V.

Torenlaan 25
1211 JA Hilversum
Tel: 035 685 9856
E-mail: info@verloren.nl
KVK: 32039230
BTW: NL805459716B01


Voor vragen over bestellingen:

Tel: 035 685 9856
E-mail: bestel@verloren.nl

Openingstijden

Maandag:
08:45-18:00
Dinsdag:
08:45-18:00
Woensdag:
08:45-18:00
Donderdag:
08:45-18:00
Vrijdag:
08:45-18:00
Zaterdag:
GESLOTEN
Zondag:
GESLOTEN

In deze webshop kunt u veilig winkelen & betalen

Ideal Paypal Bancontact HTTPS Beveiligd
Copyright 2021 Uitgeverij Verloren | Algemene voorwaarden | Retourneren | Privacybeleid