De figuur van Zwarte Piet is sinds 1871 ontelbare keren gebruikt in cartoons en spotprenten. Cultuurhistoricus Jan de Bas analyseerde bijna 1200 van dit soort prenten en laat zien welke betekenis zij hadden in de Nederlandse beeldcultuur. De spotprenten met Zwarte Piet gaan vooral over onderwerpen uit de binnen- en buitenlandse politiek, maar behandelen ook maatschappelijke thema's. Tevens is Zwarte Piet te zien op honderden cartoons met als doel de kijker aan het lachen te brengen. Aan de hand van 135 prenten beschrijft De Bas de ontwikkeling van spotprent en cartoon met Zwarte Piet, waarbij hij ook ingaat op de invloed van de beeldvorming rond Zwarte Piet op de kijkers en de invloed van de zwartepietdiscussie op de tekenaars. In het boek staan prenten van onder andere Albert Hahn sr., Leo Jordaan, Opland, Fritz Berendt, Tom Janssen, Hein de Kort, Berend Vonk en Len Munnik.
'Concluderend mag gesteld worden dat dit boek inzicht geef in spotprenten, cartoons en de functies ervan tussen het einde van de 19e eeuw en heden, maar ook hoe deze historische bronnen werkzaam zijn in beeldvorming in relatie tot Zwarte Piet en hoe deze spotprenten en cartoons zijn ingezet in het politieke debat. Kortom, de kennis over Zwarte Piet is hier leerzaam aangevuld met een aspect dat nog niet eerder was toegelicht.' Mark Beumer via: Kleio (oktober 2018)
'Reeds drie keer schrijft Jan de Bas over Sinterklaas – in de boeken Sinterklaas bestaat als u dat wilt, Een mijter zonder kruis. Sint-Nicolaas in de protestantse pers en Sinterklaaskartoentje. Sint-Nicolaas in spotprenten. Tijdens het schrijven van dat laatste boek wordt de discussie rondom Zwarte Piet steeds groter, wat zich vertaalt in meer en meer spotprenten over de Piets aanwezigheid en uiterlijk. Volgens Jan de Bas gaat de discussie niet alleen over Zwarte Piet maar over het wezen van de Nederlandse cultuur, en hij besluit een onderzoek te doen naar de betekenis die de zwartepiet-figuur in de Nederlandse beeldcultuur bezit. [...] In negen hoofdstukken behandelt Jan de Bas de herkomst van Zwarte Piet, Piet in de politiek voor en na 1945, Piet en de maatschappij, en eindigt met de actuele hoofdstukken over Kritiek op Piet en de Internetpiet. Het boek is zo opgesteld dat aan het eind van elk hoofdstuk Jan de Bas naar de hoofdvragen over de prenten terugkijkt: is er stereotypering? Wat was de impact? Wat was de rol van Zwarte Piet in de prenten? Het is een prettige opzet, die de lezer elke keer weer even bij de bredere structuur van zijn onderzoek houdt. Het maakt het makkelijk, de rode draad vast te houden. [...] Na het bekijken van de vele en zeer gevarieerde prenten in Kom maar Binnen! is de conclusie gerechtvaardigd dat Zwarte Piet is uitgegroeid tot een markante figuur in de Nederlandse beeldcultuur. Jan de Bas geeft de lezer als laatste mee dat de ontwikkeling rond Zwarte Piet bepalend is voor de toekomst van de zwartepiet-spotprent.' Drs. S. Wubbolts-de Boer via: historischhuis.nl, 15 juli 2018
'De laatste jaren woedt in Nederland een controverse rond Zwarte Piet. Sedert een drietal jaar willen populaire Vlaamse kranten die hetze naar Vlaanderen overbrengen, maar dat is voorlopig nog niet gelukt. Uit dit boek blijkt op een zeer verrassende wijze dat Zwarte Piet de laatste 150 jaar niet uit het publieke debat is weggeweest bij onze noorderburen! Telkens reveleren de prenten andere maatschappelijke hete hangijzers. Niet zelden blijft het lachen met de cartoons, zelfs de oude waarvan de context dikwijls snel te achterhalen is (kenmerk van een degelijke cartoon!). Gelukkig heeft de auteur honderden cartoons in het boek opgenomen!' ES via: christusrex.be, 28 mei 2018
'Een analyse van spotprenten komt vaker voor. Maar een heel boek enkel over het thema Zwarte Piet in cartoons en politieke tekeningen is wel heel bijzonder. [...] Op semiwetenschappelijke wijze signaleert de auteur uitputtend trends en opvattingen en plaatst de spotprenten in de tijd waarin ze zijn verschenen. Ook de zwartepietendiscussie stelt hij op beschouwende, neutrale wijze aan de orde. Voorzien van een uitgebreide bronnen- en literatuurlijst presenteert de auteur met dit boek een zeer zorgvuldig en gedegen onderzoek naar de figuur van Zwarte Piet in spotprenten in het algemeen en politieke tekeningen in het bijzonder.' K.W. Cuperus via: NBD Biblion, februari 2018.
Ook gesignaleerd op: Historiek.net, 30 oktober 2017.