In de Nederlanden lieten naast de landheren ook een aantal kleinere adellijke heren en steden gedurende de late Middeleeuwen op eigen gezag en naam munt slaan. Zij grondden hun muntrecht meestal op privileges die ze ooit van Duitse keizers of koningen hadden ontvangen. In dit boek worden geschiedenis en organisatie beschreven van de stedelijke muntplaatsen te Deventer en Nijmegen, vanaf de inlijving van de steden in het Habsburgs-Nederlands machtsgebied tot aan de verovering door prins Maurits in 1591. Daarbij staat de vraag centraal in hoeverre de steden hun onafhankelijke muntslag tegenover zowel de opeenvolgende landsheren, als het Duitse Rijk wisten te verdedigen. Daarnaast wordt aandacht besteed aan de institutionele geschiedenis van de twee muntplaatsen, vooral de verhouding van muntmeester en waardijn tot de stedelijke magistraat, de organisatie van de munthuizen, de kwaliteit van de stedelijke muntstukken en de opbrengst van de Munt.
'Een goed stuk degelijk vakwerk, dat vooral door het respect afdwingende doorzettingsvermogen van de auteur, die zich met grote volharding door een hele massa gedisperseerd en nauwelijks toegankelijk gemaakt binnen- en buitenlands archiefmateriaal heen moest worstelen, een rijke oogst heeft opgeleverd.' O. Moorman van Kappen in: Bijdragen en mededelingen Gelre. Historisch jaarboek voor Gelderland 96 (2005), p. 235-237
'De studie van Gropp vertelt veel over de muntslag, maar ook over het reilen en zeilen in de stedelijke munthuizen met haar muntmeesters en waardijnen. Daarnaast wordt veel verteld over de stedelijke politiek en wordt duidelijk hoezeer de steden een onafhankelijke politiek konden voeren in de zestiende eeuw. Het is dan ook een studie die navolging verdient voor andere muntplaatsen.' Aron de Vries in: Recensiebank historischhuis.nl.
'De stedelijke muntslag te Deventer en Nijmegen 1528/43-1591 is van veel wijder belang dan de titel suggereert. Het boek berust op uitvoerig archiefonderzoek en beschrijft minutieus hoe het lokaal recht munten te slaan op fel verzet stuitte van de Habsburgers en het Duitse Rijk (...). De studie werpt een verrassend licht op de Habsburgse centralisatiepolitiek en het verzet ertegen en op de relatie van de landgewesten met het Duitse Rijk en de Westfaalse Kreits.' In: Spiegel Historiael 40 (2005), p. 10
'De studie van Gropp beschrijft al deze verwikkelingen uitvoerig, gebaseerd op ongetwijfeld een grote hoeveelheid archiefmateriaal diehij op vele, uiteenlopende plaatsen heeft gevonden. Zijn verhaal is helder en zeer gedetailleerd, maar helaas ook oppervlakkig en ouderwets. Het is nu eenmaal niet meer zo dat een acceptabel en bevredigend geschiedverhaal ontstaat door de gegevens uit alle bronnen eenvoudigweg in een chronologische volgorde af te werken.' Johan A. Kamermans in: Tijdschrift voor geschiedenis 119 (2006)
'Die übersichtliche Studie ist ein wichtiger Beitrag zur Münzgeschichte der Niederlande in der frühmodernen Zeit. Der Appell des Autors an die Adresse der Historiker, dem Thema weitere Aufmerksamkeit zu schenken, verdient, befolgt zu werden.' L.S. in: Hansische Geschichtsblätter 123 (2005)
Verder gesignaleerd in: TSEG 3 (2006) 2, p. 133-135.