Onderzoeker Jan de Bas onderzocht duizenden edities van meer dan honderd verschillende bladen en kranten en schreef er een mooi boek over. Hij schreef over dit onderwerp het boek Kom maar binnen! Zwarte Piet in spotprenten 1871-2017:

Cartoons en spotprenten met de figuur van Zwarte Piet zijn een middel om respectievelijk mensen te vermaken en kritiek te leveren op politieke en maatschappelijke kwesties. De Bas beschrijft hun ontwikkelingen de invloed van de beeldvorming en Zwartepietendiscussie op kijkers en tekenaars.

Naar aanleiding van zijn onderzoek ontstond in Museum De Twintigste Eeuw de expositie ‘Zwarte Piet in spotprenten’. Waar gingen de prenten over? Welke rol speelde Zwarte Piet op de prenten? Werd Zwarte Piet stereotiep weergegeven? Welke invloed had de zwartepietendiscussie aan het begin van de 21e eeuw op de zwartepietenprent? De expositie gaf een mooi overzicht van zijn bevindingen van Jan de Bas en toonde een selectie uit 150 jaar spotprenten van Zwarte Piet. De expositie is inmiddels, samen met de Sint en zijn Pieterbazen, uit ons land vertrokken.
Kom maar binnen!   Expositie Zwarte Piet in spotprenten