Patronen in beweging
Jaar van uitgifte 2010
Nur1 696
Nur2 694
Reeks naam Textielhistorische Bijdragen
Status leverbaar
Taal Nederlands
Bindwijze genaaid gebonden in harde band
Bladzijdes 168
Redactie Hanneke Oosterhof e.a.
Reeks nummer 50 (2010)
Plaats van uitgave Hilversum
Druk 1

Inhoud: REDACTIE THB, Patronen in beweging   LEX HEERMA VAN VOSS/ELISE VAN NEDERVEEN MEERKERK, Veranderende patronen in de historiografie van textiel. Vijftig jaar Textielhistorisch Bijdragen  WILLEKE TIJSSEN, Actie en avontuur in Almelo. Interview met arbeidsmigrant en productiemedewerker Juan Roig Ribas   NIENKE VAN BOOM, De transformatie van Enschede en Tilburg: van textielstad tot comeback city   HANNEKE OOSTERHOF, Innovatief ondernemen. Interview met voormalig textielfabrikant Rolf Dröge   ELISE VAN NEDERVEEN MEERKERK, Gelopen race of glansrijke doorstart? De effecten van globalisering op de Nederlandse textielindustrie, 1960-2010   VINCENT SLEEBE, Lessen van een econoom. Interview met bedrijfseconoom H.J. Hesselink   CAROLINE BOOT, Vijftig jaar interieurtextiel in Nederland. Producten en ontwerpvisies, 1960-2010   SUZAN RüSSELER, Het vormgeven van een identiteit. Interview met textielontwerper/design director Josée de Pauw   VINCENT SLEEBE, Dankzij of ondanks de textielindustrie? De textielmusea in Tilburg en Twente   MARJAN BLOMJOUS, De wereld rond. Interview met voormalig verkoopleider en productontwikkelaar Wytze Schat   Summaries   Curriculum Vitae van de auteurs en interviewers

'Patronen in beweging bevat verder artikelen die licht werpen op de economische, sociale, technische, culturele en artistieke facetten van de Nederlandse textielgeschiedenis. Ze gaan over de transformatie van Enschede en Tilburg van textielsteden tot comebacksteden, over de effecten van de globalisering op de Nederlandse textielindustrie, over vijftig jaar interieurtextiel en over de textielmusea in Tilburg en Enschede. Deze bijdragen zijn gelardeerd met interviews met diverse insiders [...]. Jacques van Gerwen in: BMGN 126 (2011) 3; 'Het boek biedt geen terugblik, maar vertelt over de invloeden die aan de veranderingen hebben bijgedragen. Denk hierbij aan de invloed van de multiculturele samenleving of de verschuivingen van het productieproces naar het buitenland. Een uniek boek met interessante verhalen van mensen die actief zijn of waren in de textielindistrie.' in: Kleur & Stijl. Vakblad voor kleur- en stijladvisuers, stylisten, kappers en visagisten nr 18 (maart 2011), p. 26.; 'De publicatie bevat een verscheidenheid aan bijdragen die de Nederlandse textielindustrie vanuit verschillende invalshoeken belichten. [...] Het boek bevat daarbovenop interviews met mensen die werkzaam waren in de textielindustrie. Deze bijdragen maken het verhaal van de textielindustrie levensecht en geven het boek als het ware een ziel.' In: Tijdschrift voor Industriële Cultuur 28 (2011) 1, p. 28.

Patronen in beweging

9789071715259
20,
+ Toevoegen
Op voorraad in de webshop
Op werkdagen voor 14.00 besteld, dezelfde dag ter post bezorgd. De levertijd is afhankelijk van de postale diensten.
Plaats op verlanglijstje

Beschrijving

Veranderingen in de Nederlandse textielgeschiedenis, 1960-2010.
 

 

In deze fraaie jubileumuitgave van de Textielhistorische Bijdragen wordt teruggeblikt op vijftig jaar Nederlandse textielgeschiedenis in de brede zin van het woord. Het verbindende element in de bijdragen is het thema 'verandering'. De van oudsher stevige bolwerken van de textielindustrie in 'het Westen' zagen de productie verplaatst naar andere delen van de wereld. Sindsdien nam de globalisering een enorme vlucht. Behalve aan transities in de textielsector wordt aandacht besteed aan de historiografie van 'textiel', de verstedelijking, de (textiel)musea, textielvormgeving en -design. Artikelen en interviews wisselen elkaar af.