Kleinhandel en stedelijke ontwikkeling
Jaar van uitgifte 2006
Nur1 685
Nur2 780
Reeks naam Maaslandse Monografieen
Status leverbaar
Taal Nederlands
Bindwijze geb
Bladzijdes 360
Reeks nummer 69
Plaats van uitgave Hilversum
Druk 1

'Krachtig aan de studie van Steegen is dan ook dat hij een ontwikkeling op de lange termijn onderzoekt. Dit onderzoek is gedegen, wat men van een historicus én archivaris mag verwachten (...). Het boek snijdt zeer veel zaken aan zonder te verzanden in details.' Aron de Vries in: Recensiebank Historisch Huis.nl; 'Dit alles neemt niet weg dat Steegen een gedegen proefschrift heeft geschreven over een onderwerp dat in Nederland nog nauwelijks ontgonnen is.' Arjan Nobel in: Reformatorisch Dagblad 17-01-2007; 'Erwin Steegen heeft als eerste voor de gehele periode van het Ancien Regime een onderzoek gedaan naar de detailhandel in een provinciestad, namelijk Maastricht.' In: Geschiedenis Magazine 42 (2007) nr.2; 'De auteur staaft al zijn bevindingen met uitvoerige kwantitatieve analyses, gebaseerd op een breed en diepgaand bronnenonderzoek.' M.C. 't Hart in: De zeventiende eeuw 24 (2008) 1; 'Eens te meer toont Steegen het grote verschil in sociaal-economische ontwikkeling aan tussen te onderscheiden regio's in Midden en West-Europa in de vroegmoderne tijd. (...) Steegen heeft een manco in het historisch onderzoek opgespoord en rond dit thema waardevol onderzoek uitgevoerd.' J.C.G.M. Jansen in: webrecencie behorende bij BMGN 123 (2008) 3. Verder gesignaleerd in: Het Archiefforum 18-01-2007; Genealogie 13 (2007) 1.

Kleinhandel en stedelijke ontwikkeling

Erwin Steegen | 9789065509291
29,
+ Toevoegen
Op voorraad in de webshop
Op werkdagen voor 14.00 besteld, dezelfde dag ter post bezorgd. De levertijd is afhankelijk van de postale diensten.
Plaats op verlanglijstje

Beschrijving

Het kramersambacht te Maastricht in de vroegmoderne tijd.
 

 

Dit boek gaat over de kleinhandel in Maastricht in de periode 1500-1800, geschetst tegen de achtergrond van de stedelijke ontwikkeling en veranderende consumptiegewoonten in Europa in de vroegmoderne tijd. De blik wordt vooral gericht op de kramers of meerseniers, het belangrijkste commerciële ambacht ter stede. Waar kwamen de Maastrichtse winkeliers vandaan, wat was hun sociale status, welke positie hadden zij in de corporatieve organisatie en welk aandeel hadden vrouwen in de kleinhandel? Erwin Steegen brengt in kaart waar de winkels lagen en laat zien hoe de winkellocatie gerelateerd was aan een bepaald welvaartsniveau. Tot slot beschrijft hij de strategieën waarmee de winkeliers hun koopwaar, in het bijzonder genotmiddelen als koffie, thee en tabak, aan de man probeerden te brengen.

Dr. Erwin Steegen (1974) is historicus en archivaris. Tegenwoordig is hij werkzaam bij het Regionaal Historisch Centrum Limburg te Maastricht. Naast archiefinventarissen publiceerde hij over kleinhandel, ambachtsgilden, handelsverkeer en jeugddelinquentie in de zeventiende en achttiende eeuw. Dit boek is een bewerking van het proefschrift waarop hij in 2005 aan de Vrije Universiteit Brussel is gepromoveerd.