Ingelanden als uitbaters
Jaar van uitgifte 2003
Nur1 680
Nur2 696
Status leverbaar
Taal Nederlands
Bindwijze geb
Bladzijdes 206
Redactie B. Wouda
Plaats van uitgave Hilversum
Druk 1

Inhoud: BERTUS WOUDA, Woord vooraf   PETRA J.E.M. VAN DAM, Schrijven en beuken balken. Een sociaal-ecologische transformatie in de Riederwaard   JURRIEN M. MOREE, Barendrecht bouwt Carnisselanden, een dijk van een wijk. Archeologisch onderzoek in een nieuwbouwwijk naar het middeleeuwse dijkdorp Carnisse in de verdwenen Riederwaard   LEENDERT J. PONS, Passen en meten. De landinrichting bij de herdijking van de polders Oud- en Nieuw-Reijerwaard in respectievelijk 1404/05 en 1442/43   FRANK KEVERLING BUISMAN, Ongehoorzame ingelanden. Tiendprocessen in de Reijerwaardse polders in de vijftiende en zestiende eeuw   JOHN EXALTO, Een kerk in de polder. Geld en geloof in de Reijerwaard   MARIE-LOUISE TEN HORN-VAN NISPEN, Nieuwe technologie in een oude polder. Het zuiggasgemaal van Oud-Reijerwaard   COR. N. SPIERINGS en PIETER-JAN HOFMAN, Samenwerkende sparringpartners. De verhouding tussen provincie en polder door de eeuwen heen

'Deze fraai uitgegeven bundel bevat zeven artikelen over verschillende aspecten van de geschiedenis van de Reijerwaard. (...) Een belangrijke vraag bij een bundel is of de eenheid meer biedt dan de som der delen. De redacteur is die vraag wijselijk voor geweest door in zijn inleiding al aan te geven, dat het niet de bedoeling is geweest een eenheid te bieden, maar slechts de rijkdom van de archieven te illustreren.' Fred Vogelzang in: Holland 36 (2004) 2.

Ingelanden als uitbaters

9065507825
19,
+ Toevoegen
Op voorraad in de webshop
Op werkdagen voor 14.00 besteld, dezelfde dag ter post bezorgd. De levertijd is afhankelijk van de postale diensten.
Plaats op verlanglijstje

Beschrijving

Sociaal-economische studies naar Oud- en Nieuw-Reijerwaard, een polder op een Zuid-Hollands eiland.
 

 

Wat de polder Oud- en Nieuw-Reijerwaard vooral uniek maakt, is de hoeveelheid documentatie die is overgeleverd. Het polderarchief geeft een nagenoeg compleet beeld van de waterstaatkundige situatie en een verrassend inzicht in de lokale geschiedenis vanaf de Late Middeleeuwen. Het archief van de ambachtsheer, die zowel de dijkgraaf als de pastoor en later de predikant mocht benoemen, herbergt een aantal bijzondere aanvullende dossiers. Tenslotte is het kerkarchief vanaf de Reformatie bewaard gebleven. Omdat de dijkgraaf en hoogheemraden als opperkerkmeesters optraden, kwamen in de bijeenkomsten van de polderbestuurders niet alleen sluizen en schouwen, maar ook problemen ten aanzien van de spreekstoel aan bod. De artikelen in deze bundel zijn geschreven door historici, een archeoloog en een bodemkundige.