Delven en slepen
Jaar van uitgifte 2004
Nur1 680
Nur2 693
Reeks naam Maaslandse Monografieen
Status leverbaar
Taal Nederlands
Bindwijze geb
Bladzijdes 374
Reeks nummer 67
Plaats van uitgave Hilversum
Druk 1

'De gedegen en brede literatuurkennis van de auteur (...) strekt zich ook uit tot mijnbouwkundige, mijnbouwtechnische en algemeen economische publicaties. Bedrijfseconomische geschriften en managementliteratuur worden echter verwaarloosd, wat ertoe leidt dat de gevolgen van investeringsbeslissingen factor voor factor worden geanalyseerd en de lezer pas pagina's verder zicht krijgt op de afwegingen die de bedrijfsleiding bij elke beslissing moest maken (...). De werkwijze van Gales dwingt de lezer tot opperste concentratie, maar het loont.' J.C.G.M. Jansen in: BMGN 120 (2005) 2. Verder gesignaleerd in: Archeobrief 9 (2005) 3, bijlage, p. 31; Reformatorisch Dagblad, 15-2-2006, p. 14; www.zaans-industrieel-erfgoed.nl; TSEG 2 (2005) 2, p. 137-139; Spiegel Historiael 40 (2005) 3/4, p. 170; Recensiebank historischhuis.nl

Delven en slepen

Ben Gales | 9065507884
39,
+ Toevoegen
Op voorraad in de webshop
Op werkdagen voor 14.00 besteld, dezelfde dag ter post bezorgd. De levertijd is afhankelijk van de postale diensten.
Plaats op verlanglijstje

Beschrijving

Steenkolenmijnbouw in Limburg: techniek, winning en markt gedurende de achttiende en negentiende eeuw.
 

 

Delven en slepen beschrijft de ontwikkeling van de techniek en de ontginningsstrategie van de mijnen bij Kerkrade in de achttiende en negentiende eeuw - de periode waarin de mijnbouw nog kleinschalig was. Centraal staat de mijn van de abdij van Kloosterrade (Rolduc), die in de Franse Tijd in staatshanden kwam en Domaniale mijn ging heten. De overstap op stoomtechniek en transportinnovaties vormden dé cruciale momenten van de overgang van premoderne steenkolenwinning naar moderne mijnbouw. Ben Gales analyseert deze processen vanuit een economische en institutionele benadering. Hij laat zien hoe de 'interne techniek' rond de ontwatering en de winning van steenkool vervlochten was met de 'externe techniek': het transport van de brandstof en de benodigde infrastructuur. Hij schetst ook de kracht van padafhankelijkheid, de mate waarin het verleden vorm geeft aan de ogenschijnlijk onbegrensde mogelijkheden van nieuwe technieken.

Dr. Ben Gales (1953) studeerde geschiedenis en sociologie in Nijmegen en economie in Londen. Hij publiceerde boeken en artikelen over bedrijfsgeschiedenis en techniekgeschiedenis. Sinds 1989 is hij als universitair docent verbonden aan de Rijksuniversiteit Groningen. De steenkoolmijnbouw nabij Kerkrade is ook het onderwerp van het proefschrift waarop hij in 2002 is gepromoveerd aan de KU Nijmegen.