Tussenstation Cosel
Jaar van uitgifte 2020
Nur1 689
Nur2 696
Reeks naam Maaslandse Monografieen
Status leverbaar
Taal Nederlands
Auteur(s) Herman van Rens en Annelies Wilms
Bindwijze geb
Bladzijdes 352
Extra geïllustreerd
Reeks nummer MM 85
Plaats van uitgave Hilversum
Druk 1

'Met Tussenstation Cosel brengen Herman van Rens en Annelies Wilms een erg onbekend gebleven aspect van de deportatie van Joodse mannen uit België, Frankrijk en Nederland onder de aandacht. Dit is het eerste weten-schappelijke werk dat aan dat onderwerp gewijd wordt. [...] Van Rens en Wilms verrichtten grondig onderzoek in primaire bronnen op diverse locaties, secundaire literatuur, mémoires en getuigenissen van overlevenden.
Meer nazi of andere officiële bronnen of meer getuigen uit België of Frankrijk had nog gekund, maar het is best een lijvig bronnencorpus. Het onderzoek ter plaatse resulteerde bovendien in veel foto's die het geheel niet alleen illustreren, maar ook verder documenteren, aangevuld met handige geografische kaarten. [...]' - Veerle Vanden Daelen in het Belgisch Tijdschrift voor Nieuwste Geschiedenis 

Gesignaleerd in de podcast van De Nationale Ziekenomroep.

Tussenstation Cosel

Herman van Rens | 9789087048136
39,
+ Toevoegen
Op voorraad in de webshop
Op werkdagen voor 14.00 besteld, dezelfde dag ter post bezorgd. De levertijd is afhankelijk van de postale diensten.
Plaats op verlanglijstje

Beschrijving

Joodse mannen uit West-Europa naar dwangarbeiderskampen in Silezië, 1942-1945.
 

 

Van augustus tot december 1942 stopten 39 treinen uit Frankrijk, Nederland en België, die op weg waren naar Auschwitz, op het station van het Silezische stadje Cosel. Bijna tienduizend Joodse mannen en jongens werden hier geselecteerd. In kampen in Silezië verrichtten zij dwangarbeid, waarbij de overgrote meerderheid bezweek. Hun lotgevallen waren lange tijd een witte plek in de historiografie. In Tussenstation Cosel wordt deze plek ingekleurd. Herman van Rens en Annelies Wilms stuitten bij hun onderzoek op andere weinig bekende aspecten van de Shoah. De nazi's wilden de Joden kwijt, maar konden hun arbeid niet missen. Door deze ambivalente houding nam het lijden van de slaven toe. Dwangarbeid werd Vernichtung durch Arbeit. De gang van de mannen en jongens door meer dan honderd dwangarbeiderskampen, hun zware strijd om te overleven, hun pogingen om mens te blijven en de 'dodenmarsen' worden in dit boek uitvoerig beschreven.