Thuis in Holland
Jaar van uitgifte 2012
Nur1 694
Nur2 696
Reeks naam Holland
Status leverbaar
Taal Nederlands
Bindwijze ing
Bladzijdes 112
Redactie Anne Petterson e.a.
Reeks nummer 44 (2012) 3
Plaats van uitgave Hilversum
Druk 1

Inhoud: Redactioneel: Thuis in Holland   DIRK DAMSMA/ELS KLOEK, 'T'Huys Best'. Huiselijkheid in Holland sedert de Gouden Eeuw   HEIDI DE MARE, Vindplaats van het huiselijk leven. Het kamergezicht in de Hollandse Gouden Eeuw   SANNE MUURLING, Huiselijkheid tussen ideaal en materiële werkelijkheid. Een materiële microgeschiedenis van veertien Amsterdamse huishoudens   LOTTE JENSEN, Typisch Nederlands? Literaire huiselijkheid in de 19de eeuw   ELLEN KROL, 'De aarde rust van 't lijden uit’' Over huiselijke poëzie   MARTINE VAN LEEUWEN, 'De vrouw wascht zijn vuile goed’' Huiselijke normen op Scheveningen tussen 1900 en 1940   HAN VAN BREE, In dit huis heerst liefde. De schijn van Hollandse huiselijkheid bij de Oranjes in de jaren vijftig   PIETER STOKVIS, Huiselijk leven sinds het interbellum en de culturele revolutie rond 1970   BART VAN DER STEEN, Het binnenleven van de kraakbeweging. Een blik in de Amsterdamse kraakpanden begin jaren tachtig   MARK MOBACH, Huiselijke faciliteiten in organisaties   MARTINE VAN ROOIJEN, Huiselijkheid in het katholieke weeshuis. Het dagelijks leven van de weesmeisjes Anny, Jopy en Jenny   ALBRECHT VAN DIEM, My cell is my castle. Variaties op kloosterlijke huiselijkheid, 5de-7de eeuw   Holland BLOC: TESSA VER LOREN VAN THEMAAT, Beeldessay: Holland te koop   MAYKE GROFFEN, Topstuk: Goed Wonen in Rotterdam   Eindnoten en literatuur   Over de auteurs   MINTE KAMPHUIS, Uitsmijter: Koude zalm uit blik

'Holland is tegenwoordig een rijk geïllustreerd tijdschrift, gedrukt op glanzend papier. Daarmee heeft het zijn oude degelijke en sombere habijt afgelegd. Ik kan de korte toegiften die tegenwoordig standaard zijn in dit blad wel waarderen. Het is toch grappig om te zien hoe oubollig de tegenwoordige hang naar huiselijkheid is en hoe die weerspiegeld wordt in de reclames van de Hema, Blokker, Xenos en in de Margriet. Het is nu nog geen geschiedenis, maar deze uitingen in beeldtaal worden dat op den duur wel.' Dini Helmers in: Mededelingen van de Stichting Jacob Campo Weyerman 36 (2013) 1, p. 88.

Thuis in Holland

9789070403645
12,50
+ Toevoegen
Op voorraad in de webshop
Op werkdagen voor 14.00 besteld, dezelfde dag ter post bezorgd. De levertijd is afhankelijk van de postale diensten.
Plaats op verlanglijstje

Beschrijving

Holland, Historisch Tijdschrift 44 (2012) 3.
 

 

In tijden van crisis komen huiselijke neigingen extra aan de oppervlakte. Ook nu: we bakken massaal cupcakes, kweken onze eigen groente, worden overstelpt met nostalgische reclames van 'ouderwetse' Hollandse merken als Douwe Egberts en Unox en genieten thuis op de bank van de zorgeloze gezelligheid van tv-programma's als Ik hou van Holland. Tijd voor een themanummer over 'huiselijkheid' door de eeuwen heen: over het huisgezin, maar ook over kraakpanden en kantoren.