Jaarboek De Achttiende Eeuw 2017
Jaar van uitgifte 2017
Nur1 694
Nur2 697
Reeks naam De Achttiende Eeuw
Status leverbaar
Taal Nederlands
Bindwijze ing
Bladzijdes 105
Redactie Sarah Adams, Thomas von der Dunk en Elwin Hofman
Extra geïllustreerd
Reeks nummer 2017
Plaats van uitgave Hilversum
Druk 1

Inhoud: Van de redactie   Dossier De Zuidelijke Nederlanden in revolutie: BRECHT DESEURE, De Zuidelijke Nederlanden in revolutie. Inleiding   MICHIEL VAN DAM, Een spirituele revolutie? Geloof en zelfrepresentatie tijdens de Brabantse Omwenteling (1787-1790)   STIJN VAN ROSSEM, Politieke prenten: de Brabantse Omwenteling in vogelvlucht   MARJOLEIN SCHEPERS, Van zieke viskoper tot arme vreemdeling. Mobiliteit en armenzorg in West-Vlaanderen op de drempel van het revolutietijdvak   BRECHT DESEURE, Een wemeling van zinnebeelden. Kunst en politiek in de Franse tijd door de ogen van de Antwerpse schilders Nicolas en Jean Delin   Afzonderlijke bijdragen: VINCENT VAN ZUILEN, Het Leidse Heeren Logement onder de Bagh familie. Over het leven en bedrijf van twee logementhouders (1746-1771)   PHILIP POST, Natuur, moraliteit en seksualiteit. Een essay over Denis Diderot   RENÉ KOEKKOEK, De Haïtiaanse Revolutie: toetssteen van ons hedendaagse denken? Over universele rechten, een monumentale slavenopstand en de relevantie van een grillige geschiedenis   Over de auteurs   Dossier Jaarboek De Achttiende Eeuw 2018

'Het eerste jaarboek is meteen een schot in de roos en een voorbeeld van Vlaams-Nederlandse wetenschappelijke samenwerking. [...] Dit papieren nummer in het Nederlands brengt interessante, vlot leesbare en ook zeer toegankelijke bijdragen over een stuk vergeten geschiedenis van de Nederlanden. Het is een hart onder de riem van jonge historici dat er nog een tijdschrift bestaat dat ruimte blijft bieden voor langere wetenschappelijk verantwoorde stukken in het Nederlands. Alleen al als academisch baken voor wetenschappelijk werk in het Nederlands verdient dit jaarboek alle steun.' Ludo Beheydt in: Neerlandia 122 (2018) 1, p. 45; 'Men biedt de trouwe achterban nog steeds een papieren bundel in het Nederlands aan, met daarin "vlot leesbare, informatieve en wetenschappelijk verantwoordelijke stukken over de lange achttiende eeuw, toegankelijk voor een zo breed mogelijk publiek." [...] Ook zegt de redactie dat zij al lange tijd de wens had om meer aandacht te besteden aan de Zuidelijke Nederlanden, iets wat met dit themadossier zeker gelukt is.' Alie Lasscher & Carmen Verhoeven in: Vooys 36 (2018) 3, p. 73-77.

Jaarboek De Achttiende Eeuw 2017

9789087046903
25,
+ Toevoegen
Op voorraad in de webshop
Op werkdagen voor 14.00 besteld, dezelfde dag ter post bezorgd. De levertijd is afhankelijk van de postale diensten.
Plaats op verlanglijstje

Beschrijving

Dossier: De Zuidelijke Nederlanden in revolutie.
 

 

Het Jaarboek De Achttiende Eeuw, dat met ingang van 2017 verschijnt, is de opvolger van het gelijknamige tijdschrift (1968-2016). Ieder jaarboek bevat een themadossier rond een relevant en actueel onderwerp en een aantal losse artikelen op het vlak van de literatuur, architectuur, muziek en kunst, filosofie, religie en andere aspecten van de culturele, politieke, sociale en economische geschiedenis van de lange achttiende eeuw (1670-1830), zonder geografische beperking. Het dossier van 2017 heeft als thema De Zuidelijke Nederlanden in revolutie.

Voor meer informatie over het lidmaatschap van de Werkgroep De Achttiende Eeuw klik hier.