Van felle kritiek tot feuilleton
Jaar van uitgifte 2013
Nur1 621
Nur2 691
Status leverbaar
Taal Nederlands
Bindwijze paperback
Bladzijdes 180
Redactie Geert Onno Prins, Inge Tromp en Peter van Zonneveld
Plaats van uitgave Hilversum
Druk 1

Inhoud: PETER VAN ZONNEVELD, Inleiding   OLF PRAAMSTRA, Gevangen schrijvers   ADRIENNE ZUIDERWEG, Sam Kalff en Thérèse Hoven in de Indische pers   PETER VAN ZONNEVELD, De arrestatie van Tjoet Nja Din. Een Atjehse vorstin in de literatuur en in de pers   VILAN VAN DE LOO, Dochter van Indië. Melati van Java (1853-1927)   FRANK OKKER, Gerret weet het beter. Rouffaer en de Indische pers   PAMELA PATTYNAMA, 'Onze krant heeft geen plaatjes!' De rol van koloniale foto’s in Indisch en postkoloniaal Nederland   BERT PAASMAN, 'Blijf met je kassietangan van de barangaloes'. Het korte leven van Gerilja van Administrateur Jan Boon   GEERT ONNO PRINS, 'Wie verveelt heeft ongelijk'. Over de tropenstijl in de Indische pers en literatuur   REGGIE BAAY, Doofpot-affaire in tempo. De Indische pers in 1908 en een roman in 2012   INGE TROMP, Bibliografie van Gerard Termorshuizen

'All [accounts] deserve to be read - and many make you want more.' Harry A. Poeze in: Bijdragen tot de Taal-, Land- en Volkenkunde 170 (2014), p. 426-427; 'Is het toeval dat de grootste polemisten zoals E. du Perron en Jeroen Brouwers uit Indië kwamen? We don't think so.' In: Moesson 58 (2013) 6, p. 8.

Van felle kritiek tot feuilleton

9789087043810
15,
+ Toevoegen
Op voorraad in de webshop
Op werkdagen voor 14.00 besteld, dezelfde dag ter post bezorgd. De levertijd is afhankelijk van de postale diensten.
Plaats op verlanglijstje

Beschrijving

De Indische pers en de literatuur.
 

 

De pers van Nederlands-Indië was kritisch, boosaardig, scherp en onderhoudend. Felle polemieken, geestige beschouwingen en amusante verhalen wisselden elkaar af. Ze waren doorgaans geschreven in die typische tropenstijl: vitaal, geestig en op-de-man. Er zijn veel relaties tussen kranten, tijdschriften en de letteren. Melati van Java publiceerde haar eerste feuilletons in De Locomotief. Een avontuurlijke geleerde bekritiseerde die kranten in zijn dagboeken. Redacteuren verdwenen wegens hun gepeperde uitspraken in het gevang en schreven daar dan weer mooie stukken over. Berichten over de arrestatie van een woedende Atjehse vorstin en de moord op een ontwikkelde inlander leidden tot bijzondere romans. Het vergeten tijdschrift Gerilja van Tjalie Robinson verdient onze aandacht. De bundel Van felle kritiek tot feuilleton is een hommage aan Gerard Termorshuizen, auteur van het tweedelige standaardwerk over de Indische pers. De auteurs zijn verbonden aan de Werkgroep Indische Letteren.