God, het woord en de tering
Jaar van uitgifte 2017
Nur1 681
Nur2 621
Reeks naam Manuscripta Mennonitica
Status leverbaar
Taal Nederlands
Tweede taal negentiende-eeuws Nederlands
Bindwijze geb
Bladzijdes 410
Extra geïllustreerd
Reeks nummer 8
Plaats van uitgave Hilversum
Druk 1

'Hier krijgen we rechtstreeks een kijkje in een vroom domineesleven, waarbij de huishoudelijke zorgen en de theologie naadloos in elkaar overgaan. Voor het economische en maatschappelijke leven, waarbij je ziet hoe de standen bestonden én intensief samenleefden, en er ook binnen één gezin verschillen optraden, heeft Visser een open oog.' Jan Dirk Snel in: Tijdschrift voor Nederlandse Kerkgeschiedenis 21 (2018) 2, p. 91-92; 'De biografie is er een van een capabele schrijver over een capabele schrijver; daar kan in leesbaarheid weinig aan mis gaan, en dat doet het dan ook niet [...] Visser wil soms dichterbij komen dan de bronnen toelaten, en voegt dan maar terloops wat eerlijke speculatie toe [...] Gelukkig laten de bronnen veel wél toe, en Visser schildert met vaste hand voor ons het verloop van Simon Gorters leven en enkele opvallende episoden daarin [...]' Jeroen Bouterse via: historischhuis.nl, 22-08-2017; 'Dit boek geeft niet alleen een doorkijkje in het leven en werk van de doopsgezinde dominee, maar ook van de ontwikkelingen in de kleine doopsgezinde gemeenschap als geheel. Daarbj komt ook de literaire wereld van die dagen in beeld, maar ook de medische stand van zaken rondom de ziekte tuberculose. De waarde van dit boek wordt nog onderstreept door 92 brieven van Gorter, waarvan 61 aan zjn ouders en een aantal aan hem gerichte brieven, die de adem van de tjd in zich dragen. [...] Een boek dat model staat voor een door de moderniteit van de negentiende eeuw gestempelde stroming.' J. van der Graaf in: Reformatorisch Dagblad, 1-6-2017.  

God, het woord en de tering

Eduard Visser | 9789087046385
39,
+ Toevoegen
Op voorraad in de webshop
Op werkdagen voor 14.00 besteld, dezelfde dag ter post bezorgd. De levertijd is afhankelijk van de postale diensten.
Plaats op verlanglijstje

Beschrijving

Leven en werk van Simon Gorter (1838-1871), met een teksteditie van zijn brieven, en een keuze uit zijn proza en preken.
 

 

Simon Gorter (1838-1871), de vader van dichter/schrijver Herman Gorter, is vrijzinnig doopsgezind predikant in Aalsmeer en Wormerveer. Hij heeft een bijzonder talent voor de letteren, maar weet als teringlijder dat zijn jaren geteld zijn. Tijdens een lang verblijf in het Zuid-Franse kuuroord Arcachon ontplooit hij zijn literaire carrière. Hij schrijft literaire en kunstkritieken voor De Gids en krantenartikelen voor Het Vaderland en Het Nieuws van den Dag, waarvan hij hoofdredacteur wordt. Velen zien hem als een belangrijke letterkundige en als voorloper van het latere 'new journalism'. De 108 hier uitgegeven brieven geven niet alleen een ontroerend verslag van Gorters gang naar de onafwendbare vroege dood. Ook bieden zij zicht op het Amsterdamse studentenleven, de doperse cultuur in het industriedorp Wormerveer en de tragedie van het te jong gesmoorde gezinsgeluk van hem en zijn geliefde Johanna Lugt. De inleiding belicht de historische achtergronden.