Bedrijvigheid in Velsen in de lange twintigste eeuw
Jaar van uitgifte 2017
Nur1 696
Nur2 693
Reeks naam Publicaties Vrienden NHA
Status leverbaar
Taal Nederlands
Bindwijze genaaid gebrocheerd in slap omslag
Bladzijdes 87
Redactie Frans Willem Lantink en Boudien de Vries
Reeks nummer 4
Plaats van uitgave Hilversum
Druk 1

Inhoud: PETER CAMMAERT, Voorwoord   FRANS WILLEM LANTINK, Inleiding   KEETIE SLUYTERMAN, Nieuwe wegen in de bedrijfsgeschiedenis. Discussies over theorie, methode en aanpalende disciplines   PETER CAMMAERT,  Interview met Conny Braam. Dagelijks leven in Velsen/IJmuiden    GUUS HARTENDORF,  Visserij en nautische bedrijvigheid   TON HURKMANS,  Hoogovens: museum en collectiebeheer   De actualiteit van Tata Steel en de betekenis voor de regio. Verslag van de presentatie van Donald Voskuil, manager Regional Affairs van Tata Steel, op het symposium   JAN VICTOR STUURMOND,  Archieven in het Noord-Hollands Archief voor de bestudering van de sociaaleconomische ontwikkeling van Velsen in de twintigste eeuw   De auteurs

'De economische ontwikkelingen in Velsen zijn razend interessant. Maar waarom is de geschiedenis van Velsen zo fascinerend en zo totaal verschillend van bijvoorbeeld Haarlem?, vraagt Frans Willem Lantink zich in de pas verschenen bundel Bedrijvigheid in Velsen in de lange twintigste eeuw. Geschiedenis en Archieven zich af. Omdat Haarlem een eeuwenlange evolutionaire ontwikkeling kent, geeft hij als antwoord.' Pieter van Hove in: IJmuider Courant, 7 juni 2017; 'De zeven hoofdstukken in het boek gaan onder andere over de visserij en nautische bedrijvigheid, het dagelijks leven in IJmuiden, de Koninklijke Nederlandsche Hoogovens en Staalfabrieken, inclusief het museum en het collectiebeheer. De actualiteit van Tata Steel en de betekenis voor de regio wordt ook belicht. Bedrijvigheid in Velsen eindigt met een overzicht van de Velsense archieven op sociaaleconomisch gebied. In het boek, van Uitgeverij Verloren uit Hilversum, staan veel foto’s uit lang vervlogen tijd en is een lust voor het oog.' Guus Hartendorf via: Rodi.nl, 25 mei 2017; 'Deze bundel is de weerslag van het symposium Bedrijvigheid in Velsen in de lange twintigste eeuw. Dit symposium werd op 14 december 2014 georganiseerd door de Stichting Vrienden van het Noord-Hollands Archief, in samenwerking met het Noord-Hollands Archief zelf en de Stichting Bedrijfsgeschiedenis. [...] Deze bundel is zeer informatief. De uiteenlopende onderwerpen verdiepen kennis en bieden aanknopingspunten voor geïnteresseerden, zowel liefhebbers als professionals, voor verder onderzoek naar bedrijfsgeschiedenis in de regio en ze nodigt uit tot nauwere samenwerking tussen verschillende disciplines, om zo een stap te doen in de richting van integrale geschiedschrijving.' Drs. Paul Hendriks op: www.historischhuis.nl, 11-10-2017.

Bedrijvigheid in Velsen in de lange twintigste eeuw

9789087046491
12,
+ Toevoegen
Op voorraad in de webshop
Op werkdagen voor 14.00 besteld, dezelfde dag ter post bezorgd. De levertijd is afhankelijk van de postale diensten.
Plaats op verlanglijstje

Beschrijving

Geschiedenis en archieven.
 

 

De aanleg en voltooiing van het Noordzeekanaal in de jaren zeventig van de negentiende eeuw betekende een grote cesuur in de geschiedenis van het voorheen landelijke gebied rond Velsen. Velsen werd de kern van de IJmond-regio en cruciaal voor de Nederlandse ijzer- en staalindustrie. IJmuiden ontwikkelde zich tot de derde zeehaven van Nederland en werd belangrijk voor de visserij. Belangrijke bedrijfsarchieven en archieven van het industrieel erfgoed bevinden zich in het Noord-Hollands Archief en in het Hoogovensmuseum. In deze bundel wordt hiervan een overzicht gegeven.