Grensgebied tussen zand en veen
Jaar van uitgifte 2015
Nur1 682
Nur2 904
Status leverbaar
Taal Nederlands
Bindwijze ing
Bladzijdes 439
Plaats van uitgave Hilversum
Druk 1

'"Veel archeologen, beroepsmatig of vanuit een amateurverband', zo besluit Koopmanschap, 'ontlenen een deel van hun sociale status aan wat zij in het verleden hebben opgegraven en onderzocht. Ik hoop dat ik met dit onderzoek heb mogen aantonen dat het meer dan de moeite waard is om deze kennis en ervaring breed te delen." Dat heeft de auteur door zijn grondige onderzoek zeker aangetoond.' In: Archeologie Magazine (2015) 6, p. 46; 'Het boek is uitgevoerd als een nette en vrij zware paperback met flappen. ook het binnenwerk is verzorgd en aan de figuren is de nodige tijd besteed.' Susan Derksen op: www.historischhuis.nl/recensiebank 21-06-2015. Aangekondigd op: Erfgoedstem.nl 18-04-2015. Verder gesignaleerd in: Archeobrief 19 (2015) 2, p. 47; BMGN  131 (2016) 2.

Grensgebied tussen zand en veen

Hans Koopmanschap | 9789087044954
39,
+ Toevoegen
Op voorraad in de webshop
Op werkdagen voor 14.00 besteld, dezelfde dag ter post bezorgd. De levertijd is afhankelijk van de postale diensten.
Plaats op verlanglijstje

Beschrijving

Een archeologisch perspectief op de middeleeuwse ontginnings- en bewoningsgeschiedenis van de Langstraat en het aangrenzende zandlandschap van Noord-Brabant.
 

 

Archeoloog Hans Koopmanschap presenteert de ontginnings- en bewoningsgeschiedenis van de Noord-Brabantse Langstraat en het aangrenzende zandgebied aan de hand van archeologische vondstdepots vol tot dusverre veelal onuitgewerkte opgravingen. Hij onthult voor het eerst de archeologische geschiedenis van de laatmiddeleeuwse veenontginningen en de openlegging van de aanpalende zandgronden. Koopmanschap baseert zijn studie op de volledige beschrijving van bijna 120 jaar archeologisch onderzoek, vanaf de ontdekking van de raadselachtige crypte onder de Sint-Gertrudiskerk in Geertruidenberg in 1894 tot en met recente commerciële vlakdekkende opgravingen. Hij analyseert met behulp van archeologische vondsten en sporen de ontwikkeling van het fysieke landschap, de rurale en stedelijke nederzettingen, de landbouw, nijverheid en handelsnetwerken, de politieke machtsverhoudingen en de kerkelijke en sociale gemeenschapsvorming. Hij doet dit zowel op het niveau van de afzonderlijke vindplaats als op een hoger landschappelijk niveau, wat resulteert in een boeiende landschapsbiografie vanuit archeologisch perspectief.