Beelden van Leiden
Jaar van uitgifte 2006
Nur1 685
Nur2 654
Reeks naam De Zeventiende Eeuw
Status leverbaar
Taal Nederlands
Tweede taal Engels
Bindwijze genaaid gebrocheerd in slap omslag
Bladzijdes 128
Redactie Juliëtte Roding, Boukje Thijs en A.Agnes Sneller, m.m.v. Lenie Witkam-van der Hoek
Extra ook verschenen als themanummer van De zeventiende eeuw 22 (2006) 1; geïllustreerd (deels in kleur)
Reeks nummer 22 (2006) 1
Plaats van uitgave Hilversum
Druk 1

Inhoud: Van de redactie   JULIETTE RODING, Beelden van Leiden. Inleiding   DIRK JAAP NOORDAM, Leiden als ideale stad (1574-1795)   CHRISTINE KOOI, Religionis ergo: The Religious Images of Early Modern Leiden   A.AGNES SNELLER, Calleken in het Leids Heelal   MARIKE HOOGDUIN-BERKHOUT, 'Op de geluckige regeeringe van Leiden'. Geschilderde voorstellingen in het Leidse stadhuis 1575-1700   KATJA KLEINERT/CÉCILE TAINTURIER, Schilders uit de verf. Leidse ateliervoorstellingen uit de zeventiende eeuw   LEONORE STAPEL, 'Tuyn van heel Holland, Moeder der Wijsheyt en bequam tot de drapery'. Reputatie en zelfbeeld van Leiden in beeld en tekst (circa 1590-1660)   MADELEINE VAN STRIEN-CHARDONNEAU, Leiden, metropool der muzen en tuin van Holland. Leiden in Jean Nicolas Parivals Les Délices de la Hollande   PAUL J. SMITH, Wandelen in de Délices de Leide (1712)   Summary   Lijst van afbeeldingen   Over de auteurs   Register op plaatsnamen en personen

'Beelden van Leiden est bien plus qu'un livre sur Leyde au << siècle d'or >> des Provinces-Unies. Il embrasse une série de sujets tout à fait actuels et d'intérêt général, comme l'apport des immigrés à la prospérité des sociétés européennes, le problème de leur inégration et le pouvoir des images dans un monde où elles sont omniprésentes.' Willy Steurs in: Belgisch Tijdschrift voor Filologie en Geschiedenis (2007) 2, p. 488-489; 'Deze bundel biedt aangename kost. De prachtige kleurenillustraties van Leidse fijnschilders zijn een lust voor het oog.' Paul Hendriks in: Recensiebank historischhuis.nl. Verder gesignaleerd in: Trouw 26-08-2006; Geschiedenis Magazine 42 (2007) 1; 'De publicatie is rijk geïllustreerd en heeft een register op plaats- en persoonsnamen.' G.A.C. Boons in: Holland 39 (2007).

Beelden van Leiden

9789065509260
25,
+ Toevoegen
Op voorraad in de webshop
Op werkdagen voor 14.00 besteld, dezelfde dag ter post bezorgd. De levertijd is afhankelijk van de postale diensten.
Plaats op verlanglijstje

Beschrijving

Zelfbeeld en representatie van een Hollandse stad in de Vroegmoderne Tijd, 1550-1800.
 

 

De waardering voor de eigen geschiedenis, het ijken van wat zich nieuw aandiende en de continuïteit tussen verleden en heden blijken, zo laat deze bundel zien, belangrijke constanten te zijn in de wijze waarop de stad Leiden zich in de zeventiende eeuw profileerde. Dit kwam tot uiting in oude en nieuwe draperie, oude en nieuwe krijgskunst, oude en nieuwe rechtvaardigheid, oude en nieuwe tolerantie, oude en nieuwe Leidse kunstenaars, oude en nieuwe architectuur. Het stadsbestuur lijkt er bewust op uit te zijn geweest na een periode van groot tumult en demografische veranderingen een identiteit te creëren die rust en stabiliteit kon ondersteunen. Met behulp van de canon werden de 'normen en waarden' van het Leiden na het Ontzet gedefinieerd. De stadspoorten rond de 'ideale' cirkelvormige stad bevestigden wat de Franse schrijver Parival opmerkte: Leiden manifesteerde zich als het christelijke Nieuwe Rome in de groene tuin van Holland.

Tevens verschenen als themanummer van De zeventiende eeuw 22 (2006) 1.