De Heeren van den Raede
Jaar van uitgifte 1999/2011
Nur1 680
Nur2 820
Status leverbaar
Taal Nederlands
Uitgever Verloren
Bindwijze paperback
Bladzijdes 480
Delen 1
Redactie O. Vries e.a.
Extra geïllustreerd
Plaats van uitgave Hilversum

'De initiatiefnemers en uitvoerders van dit project komt veel lof toe. De vijf publicaties die door hun gezamenlike inspanningen het licht zagen, hebben onze kennis van de Friese rechtspraak en Friese rechters in de voorbije vijf eeuwen aanmerkelijk verruimd. In deze lof moet zeker ook uitgeverij Verloren delen, die deze boekwerken, fraai vormgegeven en ruimhartig geïllustreerd, heeft uitgegeven.' A.J.C.M. Gabriels in: Tijdschrift voor Geschiedenis 114 (2001) 3
'Samen geven [De Heeren van den Raede en Rechterlijk Friesland] de namen en personalia van alle functionarissen uit deze vijf eeuwen. Een belangrijke bijdrage tot een tot nog toe vrij onbekend segment van de Friese elite en een naslagwerk tot in lengte der jaren.' A.G. van der Steur in: Spiegel Historiael 35 (2000) 3-4.

De Heeren van den Raede

9789065500762
39,
+ Toevoegen
Op voorraad in de webshop
Op werkdagen voor 14.00 besteld, dezelfde dag ter post bezorgd. De levertijd is afhankelijk van de postale diensten.
Plaats op verlanglijstje

Beschrijving

Biografieën en groepsportret van de raadsheren van het hof van Friesland, 1499-1811.
 

 

Op 25 juli 1499 stelde hertog Albrecht van Saksen tijdens zijn verblijf in Leeuwarden een college van raadsheren in, dat zijn zoon Hendrik in de regering van het land moest bijstaan. Deze raad kan beschouwd worden als voorloper van het latere Hof van Friesland, ingesteld op 1 juli 1515. Na de inlijving van het Koninkrijk Holland bij het Franse Keizerrijk kreeg Nederland in 1811 een nieuwe, op Franse leest geschoeide rechterlijke organisatie. Friesland werd verdeeld in drie arrondissementen, die ieder een rechtbank van eerste aanleg kregen. De arrondissementen werden verdeeld in kantons en in iedere hoofdplaats van de kantons zetelde een vredegerecht. Daarmee was in principe de opbouw van de rechterlijke organisatie in Friesland voltooid. In het kader van de herdenking '500 jaar Hof van Friesland' worden door het rijksarchief in Friesland in samenwerking met Uitgeverij Verloren vier boeken uitgegeven, waarvan dit er een is. De biografieën van 'de Heeren van de Raede', de raadsheren die zitting hadden in het Hof, vormen de kern van dit boek. Ze leveren tevens het materiaal voor een prosopografische analyse van de beschreven groep functionarissen. Zo ontstaat dus een groepsportret van een belangrijk segment van de Friese elite tussen 1499 en 1811. Ter ondersteuning van het prosopografisch onderzoek wordt ook de institutionele ontwikkeling van het Hof van Friesland uitvoerig belicht.

Dit is een ongewijzigde printing-on-demand bijdruk in slap omslag van de oorspronkelijke uitgave uit 1999.