Orde en wanorde
Jaar van uitgifte 2015
Nur1 697
Nur2 740
Reeks naam Holland
Status leverbaar
Taal Nederlands
Bindwijze ing
Bladzijdes 48
Redactie L. Almagor e.a.
Reeks nummer 47 (2015) 1
Plaats van uitgave Hilversum

Inhoud: Redactioneel   MARCO MOSTERT, 1250. De overeenkomst tussen de abt van Egmond en zijn pachters te Schagen: een episode in het slepende conflict tussen Kennemers en Westfriezen?   BEATRICE DE GRAAF, De orderverstoorder in beeld. Praktijk van herkenning en registratie in de 19de eeuw   GUUS MEERSHOEK, De positie een de geweldsexplosie begin jaren tachtig   Holland BLOC   Beeldessay: GIJS ROMMELSE/JOS SMEETS, 'Tot handhaving van de rust, en beteugeling van kwaadwilligen'. Politionele ordehandhaving in de Hollandse geschiedenis   Column: ERNST HIRSCH BALLIN, Recht en orde   Noten   Over de auteurs   Uitsmijter: MINTE KAMPHUIS, Eten van Moeder Aarde

'De eerste helft van de jaren 1980 is zonder twijfel de meest gewelddadige uit de naoorlogse Nederlandse geschiedenis, zo opent Guus Meershoek zijn bijdrage. Protesten tegen ontruiming van kraakpanden, anti-kerncentrale- en anti-kernwapenbetogingen leidden regelmatig tot onrust en tot veldslagen met de politie. Toen koningin Beatrix op 30 april 1980 als nieuwe vorstin werd ingehuldigd, was het chaos in de binnenstad van Amsterdam. Onder de leus "Geen woning, geen kroning" verzette onder meer de kraakbeweging zich tegen de inhuldiging.' Enne Koops op: Historiek.net 27-05-2015.

Orde en wanorde

9789087045180
12,50
+ Toevoegen
Op voorraad in de webshop
Op werkdagen voor 14.00 besteld, dezelfde dag ter post bezorgd. De levertijd is afhankelijk van de postale diensten.
Plaats op verlanglijstje

Beschrijving

Holland, Historisch Tijdschrift 47 (2015) 1.
 

 

Orde en wanorde zijn subjectief en fluïde, laat dit nummer van Holland zien. Marco Mostert belicht de wijze waarop de abt van Egmond medio 13de eeuw zijn positie in de rechtsorde van West-Friesland veiligstelde. Beatrice de Graaf kijkt naar de manieren waarop de Nederlandse staat in de 19de eeuw haar greep op de binnenlandse veiligheid vergrootte. Geert Meershoek behandelt de moeizame aanpassing van de Nederlandse politie aan de veranderende culturele verhoudingen tijden de jaren '70 en '80 van de twintigste eeuw. Het nummer bevat ook een beeldessay over politionele ordehandhaving in de Hollandse geschiedenis.