Traditionele verhalen en revolutionaire vertellingen
Jaar van uitgifte 2013
Nur1 621
Nur2 694
Status leverbaar
Taal Nederlands
Bindwijze paperback
Bladzijdes 317
Imprint Literatoren
Plaats van uitgave Hilversum
Druk 1

'De combinatie van de tekstgerichte, narratologische analyse met de maatschappelijk relevante vraag naar de positie van de vrouw in Bosbooms' werk is essentieel voor de studie. Deze combinatie laat zien dat de narratologie geen neutrale beschrijving van de structuur van verhalende teksten is, maar altijd een ideologische lading heeft. In het geval van deze "tegendraadse" lezing van het werk van Bosboom-Toussaint moet de narratologische analyse de bekende thema's van Bosboom-Toussaint deconstrueren door tegendraadse elementen te identificeren. Dit levert vernieuwende perspectieven op de geanalyseerde teksten op, zoals het feit dat de zelfverzekerde vertelstem, die vaak in haar werken optreedt, meer ambivalenties en onzekerheden toelaat dan verwacht.' Beatrix van Dam in: Internationale Neerlandistiek 52 (2014) 1, p. 84-88.

Traditionele verhalen en revolutionaire vertellingen

Annemarie Doornbos | 9789087043278
29,
+ Toevoegen
Op voorraad in de webshop
Op werkdagen voor 14.00 besteld, dezelfde dag ter post bezorgd. De levertijd is afhankelijk van de postale diensten.
Plaats op verlanglijstje

Beschrijving

Tegendraadse elementen in het werk van Geertruida Toussaint.
 

 

Geertruida Bosboom-Toussaint (1812-1886) staat bekend als succesvol auteur van historische romans met een sterk religieuze inslag, die zich een plaats veroverde in de literaire wereld dankzij haar talent, haar contacten en haar 'mannelijke' aanpak. Dit beeld is vooral gebaseerd op het oordeel van kenners als E.J. Potgieter, C. Busken Huet en H. Reeser. Een onderzoeksmethode die vanuit het hedendaags historisme teksten uit de canon deconstrueert, onthult Bosboom-Toussaint als een vrouw die zich via haar literaire werk verzette tegen de contemporaine cultuur. Haar oeuvre (met klassiekers als Het huis Lauernesse, Mejonkvrouwe de Mauléon en Majoor Frans) beantwoordde aan eigentijdse verwachtingen, maar bevatte ook subversieve aspecten. Deze schuilen in bekritiseerde kenmerken als overdreven beeldspraak, romantische nevenintriges, breedsprakigheid, androgynie en travestie. Annemarie Doornbos laat zien, dat Bosboom-Toussaint een scherp oog had voor de positie van vrouwen en worstelde met de algemeen geaccepteerde opvattingen over hun plaats en taak.

Dit boek verschijnt onder het imprint Literatoren, speciaal bedoeld voor studies over moderne Nederlandse letterkunde en studies met een literatuurwetenschappelijke benadering.