Sporen naar Empe
Jaar van uitgifte 2007
Nur1 681
Nur2 694
Status leverbaar
Taal Nederlands
Bindwijze ing
Bladzijdes 160
Redactie Johan Frieswijk & Yme Kuiper
Plaats van uitgave Hilversum
Druk 1

Inhoud: JOHAN FRIESWIJK/YME KUIPER, Een dubbelportret: Aleida Houwink (1848-1929) en Robbert van Hasselt (1839-1908)   Herinneringen van Anna Aleida van Hasselt-Houwink   De koetsier aan het woord. Uit de 'Mémoires' van Hendrik Berendsen   'Dagboek' 1904-1928 van Anna Aleida van Hasselt-Houwink   Verantwoording   Bibliografie   Bijlage: kinderen en kleinkinderen van Robbert van Hasselt en Aleida Houwink en andere naaste familieleden   Personenregister

In een uitgebreide inleiding plaatsen de auteurs, sociaal-historicus en historisch antropoloog, de drie egodocumenten in een boeiend kader.' Sander Grootendorst in: de Stentor, 5-2-2008. 'Helaas geen schokkende verhalen, maar wel een goed kijkje in het leven van een vooraanstaande familie op een Gelderse buitenplaats.' A.G. van der Steur in: Geschiedenis Magazine 43 (2008) 3, p. 58; 'Hier en daar slaan de inleiders iets teveel aan het theoretiseren en sociologiseren. (...) Maar al met al is Sporen naar Empe een interessant boek geworden.' Han C. Vrielink in: Recensiebank Historisch Huis.nl. 'Het is een aanwinst dat deze ego-documenten in druk zijn verschenen, zeker voor de lokale geschiedenis van Heerenveen en waarschijnlijk ook voor die van Zutphen, Voorst en Empe. Maar ook omdat zij 'van binnenuit' iets laten zien van het leven van een gegoede familie. Bovendien zijn ze voorzien van een hele goede inleiding en via de noten van veel, vaak genealogische achtergrondinformatie. (...) Het boek is door de uitgever heel goed verzorgd.' Dick Deuzeman in: Archievenblad 112 (2008) 6. Verder gesignaleerd in: Nederlands Dagblad, 8-2-2008.

Sporen naar Empe

9789087040093
19,
+ Toevoegen
Op voorraad in de webshop
Op werkdagen voor 14.00 besteld, dezelfde dag ter post bezorgd. De levertijd is afhankelijk van de postale diensten.
Plaats op verlanglijstje

Beschrijving

Herinneringen aan het familieleven van Aleida Houwink en Robbert van Hasselt rond 1900.
 

 

Omstreeks 1900 woonden ir. Robbert van Hasselt (1839-1908), de grote man van de Hollandsche IJzeren Spoorweg Maatschappij, en zijn geleerde vrouw Aleida Houwink (1848-1929) het grootste deel van het jaar op het huis Empe bij Zutphen. Al in de jaren daarvoor had dit Gelders-Friese echtpaar de dynamisch-moderne wereld van Holland gecombineerd met het rustige buitenleven in Gelderland. Zij ontvingen op Empe vele gasten en logé's, maar kwamen hier bovenal samen met hun kinderen, kleinkinderen en andere familieleden. Dat juist Empe in hun eigen herinneringen centraal stond, blijkt uit de hier bezorgde egodocumenten van Aleida Houwink en haar koetsier en huisknecht Hendrik Berendsen. Kenmerkend voor het echtpaar is de landelijke levensstijl, die echter is ingebed in gerichtheid op de zich veranderende wereld. In een uitvoerige inleiding wordt het leven op Empe in een groter verband geplaatst. Dan blijkt dat Robbert van Hasselt en Aleida Houwink stedelingen waren op het platteland, hoezeer ze ook opgingen in hun bemoeienis met de landelijke omgeving.