Keurige wereldbestormers
Jaar van uitgifte 2008
Nur1 686
Nur2 694
Reeks naam Universiteit & Samenleving
Status leverbaar
Taal Nederlands
Bindwijze ing
Bladzijdes 136
Redactie L.J. Dorsman & P.J. Knegtmans
Reeks nummer 4
Plaats van uitgave Hilversum
Druk 1

Inhoud: REDACTIE, Verantwoording   P.A.J. CALJÉ, Studentencultuur in de negentiende eeuw: professionalisering en aristocratisering tegelijkertijd?   HAN HULSCHER, Studenten in het Amsterdamse muziekleven sinds 1878   PETER JAN KNEGTMANS, Voor wetenschap en maatschappij. Het zelfbeeld van studenten in de Sociaal-Democratische Studentenclubs   IDA H. STAMHUIS/BRIGITTE HERTZ, 'Wij namen alles vreselijk serieus'. De eerste meisjesstudenten in de exacte vakken aan de gereformeerde Vrije Universiteit (1930-1960)   ALEX GEELHOED, 'De volkeren der aarde. Zij wachten op ons'. Politiek en sociaal engagement van de eerste studentengeneratie aan de Politiek Sociale Faculteit van de Universiteit van Amsterdam   JAN BERVOETS, Het Nijmeegse studentenleven, een spagaat tussen twee culturen   RIMKO VAN DER MAAR, De deeltjesversneller. Ton Regtien en de studentenbeweging in de jaren zestig   Over de auteurs   Register

'Deze bundel bevat een mooi portret van de studentenactivist Ton Regtien, geschreven door de Utrechtse historicus Rimko van der Maar.' Frans Smits in: Historisch Nieuwsblad 18 (2009) 2; 'Zeer informatief - en tegelijk soms ontroerend- vond ik het laatste artikel in deze bundel [...]. De verzorging van dit boekje is even voortreffelijk als die van eerder verschenen delen in deze serie.' Dr. Philip Bosscher in: Recensiebank Historisch Huis.nl. Verder gesignaleerd in: Recensie databank vlabinvbc.be, 15-05-2009.

Keurige wereldbestormers

9789087040697
15,
+ Toevoegen
Op voorraad in de webshop
Op werkdagen voor 14.00 besteld, dezelfde dag ter post bezorgd. De levertijd is afhankelijk van de postale diensten.
Plaats op verlanglijstje

Beschrijving

Over studenten en hun rol in de Nederlandse samenleving sedert 1876.
 

 

Studenten gedragen zich studentikoos: zij gaan laat naar bed, slapen lang uit, drinken veel en gedragen zich min of meer aanstootgevend. Aan de studie hechten zij minder belang dan aan het studentenleven en voor maatschappelijke problemen hebben zij geen oog. Maar klopt dit beeld? Wordt niet al te gemakkelijk afgegaan op de meest opvallende kenmerken van het studentenbestaan? Deze bundel laat een andere kant zien. Er wordt aandacht besteed aan de sociale herkomst van studenten en de veranderingen daarin, aan de studentencultuur en de rol van studenten in de cultuur en niet in de laatste plaats aan het idealisme en de maatschappelijke bevlogenheid van studenten, kortom, aan de plaats en de betekenis van studenten in de samenleving.