Jaarboek voor Middeleeuwse Geschiedenis 9 (2006)
Jaar van uitgifte 2006
Nur1 684
Nur2 613
Reeks naam Jaarboek voor Middeleeuwse Gesch.
Status leverbaar
Taal Nederlands
Bindwijze ing
Bladzijdes 254
Redactie B.J.P. van Bavel e.a.
Reeks nummer 9
Plaats van uitgave Hilversum
Druk 1

Inhoud: PAUL TRIO/ARNOUD-JAN A. BIJSTERVELD, Van gebedsverbroedering naar broederschap. De evolutie van het fraternitas-begrip in de Zuidelijke Nederlanden in de volle Middeleeuwen (II)   RUDI MALFLIET, De domeinvorming van de Vlaamse abdijen Ten Duinen en Ter Doest in Zuid-Beveland en de Vier Ambachten tegen de achtergrond van het politieke conflict tussen Vlaanderen en Holland 1167-1296   PETRA J.E.M. VAN DAM, Middeleeuwse bedrijven in zout en zel in Zuidwest-Nederland. Een analyse op basis van de moerneringsrekening van Puttermoer van 1386   A. JANSE, De Nederlandse Beke opnieuw bekeken   SERGE TER BRAAKE/ARJAN VAN DIXHOORN, Engagement en ambitie. De Haagse rederijkerskamer 'Met Ghenuchten' en de ontwikkeling van een burgerlijke samenleving in Holland rond 1500   ARIE VAN STEENSEL, Het personeel van de laatmiddeleeuwse steden Haarlem en Leiden, 1428-1527  Over de auteurs

'Deze aflevering van het Jaarboek is zeer gevarieerd van inhoud, maar beperkt zich wat tijd betreft tot de Hoge en Late Middeleeuwen. (...) De verzorging van deze uitgave is in overeenstemming met de hoge kwaliteit van de inhoud.' Philip Bosscher in: Holland 39 (2007) 3; Zie voor een bespreking van de zes artikelen de bijdrage van Drs. J. Martin de Bruyn in: Recensiebank HistorischHuis.nl; uitvoerige bespreking in Trajecta 17 (2008) 1 door Charles Caspers van 'Het jaarboek, dat inmiddels een vaste plek heeft verworven in de bibliotheek van menig kerk- en religiehistoricus'.

Jaarboek voor Middeleeuwse Geschiedenis 9 (2006)

9789065509406
29,
+ Toevoegen
Op voorraad in de webshop
Op werkdagen voor 14.00 besteld, dezelfde dag ter post bezorgd. De levertijd is afhankelijk van de postale diensten.
Plaats op verlanglijstje

Beschrijving

 

Dit Jaarboek voor Middeleeuwse Geschiedenis bevat een aantal gevarieerde opstellen. Paul Trio en Arnoud-Jan Bijsterveld presenteren het tweede en laatste deel van hun bijdrage over de evolutie van het fraternitas-begrip in de Zuidelijke Nederlanden. Rudie Malfliet behandelt de domeinvorming van de Vlaamse abdijen Ten Duinen en Ter Doest in Zuid-Beveland en de Vier Ambachten. Petra van Dam schrijft over middeleeuwse bedrijven in zout en zel. Het gewest Holland speelt een rol in maar liefst drie artikelen. Antheun Janse gaat in op de Nederlandse Beke. Serge ter Braake en Arjan van Dixhoorn schrijven over De Haagse rederijkerskamer 'Met Ghenuchten' en de ontwikkeling van een burgerlijke samenleving in Holland rond 1500. Arie van Steensel analyseert de samenstelling, achtergronden en carrières van het personeel van de laatmiddeleeuwse steden Haarlem en Leiden.