Jaarboek voor Middeleeuwse Geschiedenis 8 (2005)
Derde taal Latijn
Jaar van uitgifte 2006
Nur1 684
Nur2 613
Reeks naam Jaarboek voor Middeleeuwse Gesch.
Status leverbaar
Taal Nederlands
Tweede taal Engels
Bindwijze ing
Bladzijdes 284
Redactie B.J.P. van Bavel e.a.
Reeks nummer 8
Plaats van uitgave Hilversum
Druk 1

Inhoud: DIRK VAN DE PERRE, De Vita Sanctae Berlendis en de Miracula Sancta Berlendis. Teksttraditie, datering, auteurschap en historische kritiek   RUDI KÜNZEL, Op weg naar mentaliteitsgeschiedenis. Over het vroege werk van Le Goff   GEERT WARNAR, Augustijnken in Pruisen. De drijfveren van een Middelnederlandse dichter en literatuur binnen de Duitse Orde   MARIO DAMEN, Vorstelijke vensters. Glasraamschenkingen als instrument van devotie, memorie en representatie (1419-1519)   FREDERIK BUYLAERT, Sociale mobiliteit bij stedelijke elites in laatmiddeleeuws Vlaanderen. Een gevalstudie over de Vlaamse familie De Baenst   RICHARD W. UNGER, Prices, Consumption Patterns and Consumer Welfare in the Low Countries at the end of the Middle Ages   Over de auteurs

'Het zou voorbarig zijn om daaruit op te maken dat dit no nonsense jaarboek alleen uit is op harde feitenrelazen en dus weinig raakvlakken heeft met Trajecta, dat zich immers veeleer bekommert om de moeilijk grijpbare geestesgesteldheid van mensen uit vervlogen tijden. Integendeel, de acht tot nu toe verschenen jaargangen tellen ettelijke artikelen die relevant zijn voor 'zachte' disciplines zoals cultuur- en mentaliteitsgeschiedenis, kunstgeschiedenis én de geschiedenis van het godsdienstige leven. (...) Al met al is ook deze achtste jaargang van het Jaarboek voor Middeleeuwse Geschiedenis niet zonder waarde voor wie zich bezighoudt met de geschiedenis van het katholieke leven in de Nederlanden.' Charles Caspers in: Trajecta 15 (2006) 4. Gesignaleerd in: Recensiebank historischhuis.nl, juni 2006; Medioevo Latino XXVII (2006); Medieovo Latino XXIX (2008) juli.

Jaarboek voor Middeleeuwse Geschiedenis 8 (2005)

9065508759
29,
+ Toevoegen
Op voorraad in de webshop
Op werkdagen voor 14.00 besteld, dezelfde dag ter post bezorgd. De levertijd is afhankelijk van de postale diensten.
Plaats op verlanglijstje

Beschrijving

 

Het Jaarboek voor Middeleeuwse Geschiedenis wil een boven-regionaal forum bieden voor bijdragen over de geschiedenis van de Nederlanden. Het richt zich op de klassieke onderdelen van de middeleeuwse geschiedenis en haar hulpwetenschappen, met de nadruk op politieke, institutionele en sociaal-economische geschiedenis. De redactie wordt gevormd door Bas van Bavel (Utrecht), Arnoud-Jan Bijsterveld (Tilburg), Marc Boone (Gent), Mario Damen (Leiden), Bram van den Hoven van Genderen (Utrecht), Hans Mol (Leeuwarden/Leiden), Walter Simons (Dartmouth College USA) en Paul Trio (Leuven/Kortrijk).