Jaarboek voor Middeleeuwse Geschiedenis 7 (2004)
Jaar van uitgifte 2005
Nur1 684
Nur2 613
Reeks naam Jaarboek voor Middeleeuwse Gesch.
Status leverbaar
Taal Nederlands
Tweede taal Engels
Bindwijze ing
Bladzijdes 256
Redactie B.J.P. van Bavel e.a.
Reeks nummer 7
Plaats van uitgave Hilversum
Druk 1

Inhoud: STEVEN VANDERPUTTEN, Transformations in charter production and preservation during the 'Iron Age' (Tenth-Early Eleventh Centuries). Some evidence from Northern France and the Southern Low Countries   DRIES TYS, Domeinvorming in de 'wildernis' en de ontwikkeling van vorstelijke macht. Het voorbeeld van het bezit van de graven van Vlaanderen in het IJzerestuarium tussen 900 en 1200   JAAP VAN MOOLENBROEK, Conflict en demonisering. De volksprediker Tanchelm in Zeeland en Antwerpen   ANTON KOS, De goede luden van Gooiland. Oorsprong en wording van de Gooise marke   OSCAR GELDERBLOM, The organization of international trade in the Low Countries (1450-1650)   Over de auteurs

'Omtrent het jaar 1100 zwierf in onze streken de rondtrekkende prediker Tanchelm. (...) De raadselachtige figuur Tanchelm is ook het onderwerp van een studie van de hierboven al genoemde, aan de VU verbonden mediaevist Jaap van Moolenbroek in de jongste aflevering van het Jaarboek voor Middeleeuwse Geschiedenis, dat een bovenregionaal forum biedt voor bijdragen over de geschiedenis van de Nederlanden.' In: Zeeuws tijdschrift (2005) 5/6, p. 70-72. 'De zevende jaargang van het Jaarboek voor Middeleeuwse Geschiedenis behandelt thema's uit de religieuze, ecologische, institutionele en economische geschiedenis. Sommige auteurs durven het aan om reeds meermaals behandelde onderwerpen onder de loep te nemen en met vernieuwende inzichten naar voren te komen. Alle artikels kenmerken zich door ruime overzichten van de behandelde onderwerpen, de status quaestionis van het onderzoek en goed uitgewerkte structuren. Hierdoor kunnen verschillende artikels als inleiding op een thema gelezen worden.' Janick Appelmans in: Signum XVII (2005) 3-4, p. 122-126. Verder gesignaleerd in: Recensiebank historischhuis.nl, augustus 2006; Medioevo Latino XXVII (2006), p. 554-555, 1188-1189, 1158, 1233; Hansische geschichtsblätter 123 (2005).

Jaarboek voor Middeleeuwse Geschiedenis 7 (2004)

9065508481
29,
+ Toevoegen
Op voorraad in de webshop
Op werkdagen voor 14.00 besteld, dezelfde dag ter post bezorgd. De levertijd is afhankelijk van de postale diensten.
Plaats op verlanglijstje

Beschrijving

 

Het Jaarboek voor Middeleeuwse Geschiedenis, onder redactie van Bas van Bavel (Utrecht), Arnoud-Jan Bijsterveld (Tilburg), Bram van den Hoven van Genderen (Utrecht), Antheun Janse (Leiden), Hans Mol (Leeuwarden, Fryske Akademy), Walter Simons (Dartmouth College USA), Erik Thoen (Gent) en Paul Trio (Leuven/Kortrijk), wil een boven-regionaal forum bieden voor bijdragen over de geschiedenis van de Nederlanden. Het richt zich op de klassieke onderdelen van de middeleeuwse geschiedenis en haar hulpwetenschappen, met de nadruk op politieke, institutionele en sociaal-economische geschiedenis. Verder komen artikelen op rechtshistorisch, historisch-geografisch en archeologisch terrein voor plaatsing in aanmerking. De diverse bijdragen worden behalve door de redactie elk ook steeds beoordeeld door een of meer externe referenten.