Jaarboek voor Middeleeuwse Geschiedenis 4 (2001)
Jaar van uitgifte 2001
Nur1 684
Nur2 613
Reeks naam Jaarboek voor Middeleeuwse Gesch.
Status leverbaar
Taal Nederlands
Tweede taal Duits
Bindwijze ing
Bladzijdes 299
Redactie B.J.P. van e.a.
Reeks nummer 4
Plaats van uitgave Hilversum
Druk 1

Inhoud: GERARD H.A. VENNER, Is het zegel van Florbert, 'bisschop van Maastricht' (727-736/738) het oudst bekende bisschoppelijke zegel in West-Europa? Een vergelijkend onderzoek naar bisschoppelijke zegels in de volle Middeleeuwen   MARIJKE CARASSO-KOK, Cunera van Rhenen tussen legende en werkelijkheid. Historische elementen en receptie van een Noord-Nederlands heiligenleven   VÉRONIQUE LAMBERT, Methodologische beschouwingen bij het onderzoek naar de concepten 'natie', 'nationalisme' en 'nationale identiteit' in de Middeleeuwen   J.A. MOL, Friese krijgers en de kruistochten   WALTER SIMONS en PAUL TRIO, Begijnen, begarden en tertiarissen in het middeleeuwse Ieper   C.M. CAPPON/H. VAN ENGEN, Stad door stadsrecht? De betekenis van stadsrechtverlening voor de stadjes Goedereede (1312), Brielle (1330 en 1343), Geervliet (1381) en Brouwershaven (1403)   PETER STABEL, De gewenste vreemdeling. Italiaanse kooplieden en stedelijke maatschappij in het laat-middeleeuwse Brugge   JOB WESTSTRATE, Laat-veertiende-eeuwse Gelderse riviertolrekeningen als bron voor economisch-historisch onderzoek   ANKE GREVE, Die Bedeutung der Brügger Hosteliers für hansische Kaufleute im 14. und 15. Jahrhundert   Over de auteurs

De 'Stichting Bevordering Middeleeuwse Studies' doet hiermee haar naam eer aan: dit vierde jaarboek nodigt alleszins uit tot verdere lectuur over de behandelde onderwerpen. Een aanrader voor wie op de hoogte wil blijven van de actuele mediaevistiek in het Nederlandse taalgebied.' Walter Smits in: Cd-rom Leesideeën 2000-2005. 'J.A. Mol, "Friese krijgers en de kruistochten"', gesignaleerd in: Groninger Kerken 20 (2003) 3, p. 68-69.

Jaarboek voor Middeleeuwse Geschiedenis 4 (2001)

9789065506573
29,
+ Toevoegen
Op voorraad in de webshop
Op werkdagen voor 14.00 besteld, dezelfde dag ter post bezorgd. De levertijd is afhankelijk van de postale diensten.
Plaats op verlanglijstje

Beschrijving

 

Het Jaarboek voor Middeleeuwse Geschiedenis, dat sinds 1998 verschijnt, wil een boven-regionaal forum bieden voor bijdragen over de geschiedenis van de Nederlanden. Het richt zich op de klassieke onderdelen van de middeleeuwse geschiedenis en haar hulpwetenschappen, met de nadruk op politieke, institutionele en sociaal-economische geschiedenis, maar ook artikelen op rechtshistorisch, historisch-geografisch en archeologisch terrein worden opgenomen. De redactie bestaat uit Bas van Bavel (Universiteit Utrecht), Arnoud-Jan Bijsterveld (Katholieke Universiteit Brabant), Antheun Janse (Universiteit Leiden), Hans Mol (Fryske Akademy), Erik Thoen (Universiteit Gent), Paul Trio (Universiteit Leuven/Kortrijk).