Het Album J. Rotarii

Specificaties

Derde taal Latijn
Jaar van uitgifte 1999
Nur1 685
Nur2 621
Status leverbaar
Taal Nederlands
Tweede taal zestiende-eeuws Nederlands
Bindwijze ing
Bladzijdes 118
Redactie Met inleiding en commentaar door K. Bostoen; m.m.v. C.A. Binnerts-Kluyver, C.J.E.J. Hattink en A.M. van Lynden-de Bruïne
Plaats van uitgave Hilversum
Druk 1

Het Album J. Rotarii

9065500472
19,
+ Toevoegen
Op voorraad in de webshop
Op werkdagen voor 14.00 besteld, dezelfde dag ter post bezorgd. De levertijd is afhankelijk van de postale diensten.
Plaats op verlanglijstje

Beschrijving

Tekstuitgave van het werk van Johan Radermacher de Oude (1538-1617) in het Album J. Rotarii, Handschrift 2465 van de Centrale Bibliotheek van de Rijksuniversiteit te Gent.
 

 

Het Album J. Rotarii is een soort Pak van Sjaalman avant-la-lettre. Het gaat om een collectie handschriften uit de zestiende eeuw. Ze stamt uit het bezit van Johan Radermacher de Oude, een humanistisch geleerde en koopman, die opgroeide in Aken, in de leer ging in Antwerpen bij de befaamde internationale zakenman met protestantse sympathieën Gillis Hooftman, daarna Hooftmans filiaalhouder werd in Londen en die zich tenslotte - via opnieuw Antwerpen en Aken - vestigde te Middelburg, waar hij in 1617 overleed. Het Album J. Rotarii bevat, naast bijdragen van Radermacher, brieven en literaire bijdragen van zijn vrienden, maar ook afschriften van handschriften die in zijn eigen kring circuleerden. In dit boek worden de eigen bijdragen van Radermacher, waarvan sommige door hem zelf zijn geïllustreerd, voor het eerst uitgegeven en becommentarieerd. Het gaat onder andere om ontwerpen voor grafschriften, deviezen en rijmpjes om op messen of doopgeschenken te laten graveren, een satirisch refrein, een afschrift van een middeleeuws poëticafragment, een epigram over mieren, een aantal ontwerpen voor alba amicorum en een korte familiekroniek, deels in het Latijn, deels in het Nederlands.