Gerrit van der Wielen (1767-1858)

Specificaties

Jaar van uitgifte 2021
Nur1 648
Nur2 681
Reeks naam BONAS
Status in voorbereiding
Taal Nederlands
Bindwijze genaaid gebrocheerd in slap omslag
Bladzijdes 264
Extra verwacht juni 2021
Plaats van uitgave Hilversum

Gerrit van der Wielen (1767-1858)

Martine van der Wielen-de Goede | 9789087049041
29,
+ Toevoegen
Dit boek is nog niet verschenen, of in herdruk. Wij noteren uw bestelling en leveren het boek direct na (her)verschijning.
Plaats op verlanglijstje

Beschrijving

Stadsarchitect in Leeuwarden.
 

Dit boek is nog niet verschenen. Bestelde exemplaren worden direct na de verschijning toegezonden.

Gerrit van der Wielen (1767-1858) trok in 1787 naar de stad Leeuwarden om zich te ontwikkelen van metselaarsknecht tot allround timmerbaas. Zijn sociale netwerk groeide binnen verenigingen en genootschappen en door functies in dienst van het stadsbestuur. Zijn particuliere bouwbedrijf werd het grootste van de stad. Hij voorzag veel huizen van een statige neoclassicistische voorgevel met sobere decoratie in empire stijl. In de voormalige schuilkerk achter zijn woonhuis stichtte hij een drukbezocht zalencentrum, waarin hij zijn bezoekers een staaltje van zijn kunnen toonde op gebied van interieurafwerking.
Als stadsarchitect leverde hij tussen 1813 en 1843 een belangrijke bijdrage aan de gedaantewisseling van vesting tot open stad. Hij ontwierp scholen en grote gebouwen op de voormalige wallen zoals de Prins Frederikkazerne en de Infirmerie. In een doorgaans onderbelichte periode van de Nederlandse architectuurgeschiedenis drukte Gerrit van der Wielen in Leeuwarden zijn stempel op de stad.
 
Martine van der Wielen-de Goede volgde na 25 jaar werkzaam te zijn geweest als apotheker de opleiding geschiedenis aan de Universiteit Leiden. Ze publiceerde twee boeken, een bewerking van haar doctoraalscriptie De nieuwe trekweg langs de Vliet, en OUDEGEEST. Allen van één stamvader (Utrecht 1761-heden). Ook verschenen van haar artikelen over Leidse geschiedenis en over koopvaardij in de Tweede Wereldoorlog.