Gedreven helpers
Jaar van uitgifte 2014
Nur1 694
Nur2 696
Status leverbaar
Taal Nederlands
Auteur(s) Annelies van Heijst
Bindwijze geb
Bladzijdes 628
Extra geïllustreerd
Plaats van uitgave Hilversum
Druk 1

'Op verzoek van het bestuur van Cordaid heeft Annelies van Heijst de geschiedenis van de voorlopers van Cordaid in kaart gebracht. Dat levert fascinerende lectuur op over het ontstaan en de wederwaardigheden van deze katholieke hulporganisaties. Van Heijst was gevraagd om een geschiedverhaal te schrijven waarin ook aandacht wordt besteed aan de drijfveren die uit de activiteiten en het beleid van de organisaties spreken. Daarin is zij zeker geslaagd. Gedreven helpers biedt niet alleen vijf instellingsgeschiedenissen, maar zoomt ook geregeld in op de personen die in deze organisaties actief waren. [...] Door die mix van hoge idealen en menselijke beperktheden is Gedreven helpers geen lofzang geworden of heiligenleven. Maar het biedt daardoor wel een spiegel voor hedendaagse diaconale initiatieven.' Jan Maassen in: Diakonie & Parochie 27 (2014) 3, p. 34-36; 'Het is toegankelijk geschreven en vaktermen worden vermeden. Maar het is een gedetailleerde geschiedenis geworden, die juist vanwege de vele details en namen van mensen erg verwarrend kan zijn. Voor degenen die op een of andere manier betrokken zijn (geweest) bij Cordaid en met name bij haar voorlopers, zal het boek veel herkenning oproepen, zeker ook door de vele afbeeldingen. Wie zich door alle details niet van de wijs laat brengen, vindt in dit boek een boeiende neerslag van een eeuw katholieke hulpverlening in Nederland.' Marianne Baijens in: Kerk wereldwijd (2014) 6, p. 17; 'De ambitie van het boek om de katholiek geïnspireerde inspanningen om medemensen te helpen in kaart te brengen is zo breed, dat een heldere rode draad nauwelijks te vinden is. Toch levert deze studie [...] veel verrijkende inzichten. [...] Van Heijst heeft veel oog voor de veranderende duidingen van het katholieke geloof en de zelfbewustere opstelling van leken tegenover geestelijken in de naoorlogse jaren.' Peter van Dam in: Geschiedenis Magazine 49 (2014) 6, p. 62. Op 23 mei 2014 zal Koningin Máxima het eerste exemplaar van het boek in ontvangst nemen tijdens een lunch georganiseerd door Cordaid. Zie hierover: www.vorsten.nl (gepubliceerd 7 mei 2014) en www.koninklijkhuis.nl (gepubliceerd 7 mei 2014).

Gedreven helpers

Annelies van Heijst | 9789087044329
49,
+ Toevoegen
Op voorraad in de webshop
Op werkdagen voor 14.00 besteld, dezelfde dag ter post bezorgd. De levertijd is afhankelijk van de postale diensten.
Plaats op verlanglijstje

Beschrijving

Een geschiedenis van Cordaids voorlopers: RK Huisvestingscomité, Mensen in Nood, Memisa, Medicus Mundi, Indische Missie Vereniging, Centraal Missie Commissariaat, Cebemo, Vastenaktie, Bilance en Bond zonder Naam.
 

 

Gedreven helpers: het zijn de mannen en vrouwen die actief waren in de hulporganisaties waaruit Cordaid in 2000 is ontstaan én de Nederlanders die daar hun steun aan gaven. De organisatie telt vijf voorlopers: het RK Huisvestingscomité (1914, voortgegaan als Mensen in Nood), Memisa (1925) en Medicus Mundi, Cebemo (voortgekomen uit het Centraal Missie Commissariaat met wortels die teruggaan tot 1912), de Bisschoppelijke Vastenaktie (1961) en de Bond zonder Naam (1938). Cordaid is uitgegroeid tot een van de grootste internationale katholieke hulporganisaties. De voorlopers begonnen ooit als actieve vrijwilligersorganisaties op de gebieden van humanitaire noodhulp en missie- en ontwikkelingssamenwerking. Getroffen door het gebrek van anderen én vanuit de wens om ook immaterieel iets te bieden, gaf men hulp en ondersteuning. Annelies van Heijst heeft Cordaids voorgeschiedenis gereconstrueerd door de lens van het ideële erfgoed en geeft zo een beeld van helpers die, onder meer vanuit hun katholieke identiteit, gedreven werden om voor medemensen te zorgen.