Gaan voor God
Jaar van uitgifte 1998
Nur1 680
Nur2 704
Reeks naam Metamorfosen
Status leverbaar
Taal Nederlands
Bindwijze ing
Bladzijdes 229
Redactie José Eijt e.a.
Reeks nummer 2
Plaats van uitgave Hilversum
Druk 1

Inhoud: PETER NISSEN, Gaan voor God. De vele lagen van het missieavontuur   ROGIER VAN ROSSUM sscc, Het katholieke denken over missie. Van het Eerste tot het Tweede Vaticaans Concilie   MONIKA ANNA DAMAS ssps, Missionair zijn - maar hoe? Het zelfverstaan van de Dienaressen van de H. Geest in een veranderende context    WIM VAN RIET (missionaris van Mill Hill), Om de ziel van een Afrikaan. Ervaringen van een priester-missionaris in West-Kenya   CARINE DUJARDIN, 'Zieltjes winnen en recht spreken'. Theorie en praktijk in het missiewerk van de Belgische minderbroeders in China (1870-1949)   MARJET DERKS, Dochters van het Oosten. De eerste jaren van de Kleine Zusters van de H. Joseph in China, 1922-1937   JOSÉ EIJT, Mensen Gods liefde leren kennen. Portret van Corda van Hout, zuster-onderwijzeres in Oost-Mongolië   THEO SALEMINK, Beeld van Afrika, zelfbeeld van Europa   GIAN ACKERMANS, 'Maar er is veel reden tot hoop'. Franciscanessen van Heythuysen als missionarissen in Noordwest-Tanzania (1959-1995)   TOOS VAN KAAM (missiezuster van Onze Lieve Vrouw van Afrika), 'Alles voor allen'. Ervaringen van een apostel van het Afrikaanse volk   JOOS VAN VUGT, Vader, zonen, broeders. Continuïteit en verandering in de missie van de Fraters van O.L. Vrouw van het H. Hart in Indonesië, 1928-1998   IRENAEUS WENTHOLT (frater van Utrecht), Onderwijs, dat was de inzet. Ervaringen van een frater-onderwijzer in Indonesië   Herkomst van de illustraties   Gegevens over de auteurs en redacteurs

'De persoonlijke verhalen en de aandacht die er besteed wordt aan juist de zusters die missionair werk doen, maken deze bundel uniek en waardevol'. In: Fier 2 (1999) 2.

Gaan voor God

9065506071
19,
+ Toevoegen
Op voorraad in de webshop
Op werkdagen voor 14.00 besteld, dezelfde dag ter post bezorgd. De levertijd is afhankelijk van de postale diensten.
Plaats op verlanglijstje

Beschrijving

Ideaal en praktijk van missie in historisch perspectief.
 

 

Met een hutkoffer vol idealen, doelstellingen en vooroordelen trokken missionarissen naar hun post. Over het land zelf, de achtergronden, tradities en gewoonten van de mensen die er woonden, wisten ze - tot diep in de jaren zestig - nauwelijk iets. Dat gold vooral voor leden van religieuze gemeenschappen die missie als neventaak zagen. In de missionerende orden en congregaties was de feitelijke kennis wat groter. Eenmaal aan het werk ontdekten de missionarissen dat de beelden waarmee zij op pad waren gegaan, erg eenzijdig waren. In Nederland echter leidden de oude beelden een hardnekkig bestaan, zoals bijvoorbeeld blijkt uit het recent verschenen boek De Afrikaanse mythe van Theo Salemink. In de bundel Gaan voor God staan de idealen en doelstellingen, voorstellingen en beelden over de missie centraal. Beschreven wordt hoe mannelijke en vrouwelijke missionarissen in hun dagelijkse werkzaamheden gestalte gaven aan het voorgehouden missie-ideaal en hoe de voorstellingen over missie waarmee zij opgegroeid waren, zich ontwikkelden onder invloed van hun ervaringen en belevingen in de missiepraktijk. Mannen en vrouwen werkten vaak samen in de missie. Omdat zij hun werk op verschillende wijzen verstonden en uitvoerden, wordt ook gekeken naar de wijze waarop zij samenwerkten en naar de opvattingen over mannelijkheid en vrouwelijkheid onder de missionerenden zelf en onder de lokale bevolking.