Emo's reis
Jaar van uitgifte 2017
Nur1 684
Nur2 694
Status leverbaar
Taal Nederlands
Bindwijze ing
Bladzijdes 496
Extra geïllustreerd (kleur)
Vervangt ISBN 9789072370105
Plaats van uitgave Hilversum
Druk 8e herziene druk

'De reis werd door Emo zelf erg summier beschreven in zijn Cronica Floridi Horti, een kroniek waarin hij de stichtingsgeschiedenis van zijn klooster beschrijft. Met de tientallen halteplaatsen die Emo noemt en met zijn uitzonderlijk grote kennis van de middeleeuwen kan De Boer de reisroute contrueren. Met Emo's voetreis als rode draad beschrijft de auteur op een schitterende manier dag na dag de acht maanden durende heen- en terugreis met dagmarsen van 30 à 45 kilometer van stad na stad, over de Alpen, dwars door Bourgondië en de Povlakte, en langs de Rijn en schetst hij tegelijk een beeld van de samenleving in het Europa van het begin van de 13de eeuw. Men krijgt een boeiende inkijk in de avonturen en dagelijkse beslommeringen van de middeleeuwse pelgrim en in de heftige politieke en religieuze ontwikkelingen van het Europa van die tijd. Het mooi uitgegeven boek bevat ongelooflijk veel historische weetjes en details, gebaseerd op heiligenlevens, kronieken en troubadoursliederen. De doorlopende figuratieve reisroute en talloze afbeeldingen makern er een uitnodigende cultuurhistorische reisgids van. Kortom, een aanrader voor alle lezers met interesse voor geschiedenis, kunst en bijzondere reisroutes.' Jos Verluyten in: De Pelgrim 34 (2018) 134, p. 23; 'De 1e druk verscheen in 2011, de 8e, herziene druk (waarin vooral nieuwe afbeeldingen zijn toegevoegd) eind 2017. Dit succes laat zien hoe groot de markt is voor historische boeken, ook van hoog niveau, al dan niet met een portie geografie. Emo’s reis is uitgesproken  geografisch. Dick de Boer (emeritus hoogleraar aan de RUG) reconstrueert van dag tot dag de reis van abt Emo van Nijeklooster (Groningen) naar Rome. [...] Emo’s reis is een mozaïekboek vol microverhalen over het landschap, de steden en het reizen in 1212. Jammer dat Emo zelf
maar af en toe aan het woord komt. De Boer moet woekeren met zijn beperkte bronnen.' Ben de Pater in: Geografie 6 (2018), p. 44; 'Het is een leuk leunstoel-reisboek en ook een heerlijke inspiratiebron om zelf de tocht of een deel van de tocht te maken. [...] Kortom, Emo's reis is een heerlijke aanrader voor iedereen die van reizen en het verleden houdt en dat het liefst combineert!' Annet van Wiechen op www.oudweb.nl mei 2015. Verder gesignaleerd op: OudWeb-log - voorbije toekomst, 17 april 2015.

Emo's reis

Dick E.H. de Boer | 9789087047009
27,95
+ Toevoegen
Op voorraad in de webshop
Op werkdagen voor 14.00 besteld, dezelfde dag ter post bezorgd. De levertijd is afhankelijk van de postale diensten.
Plaats op verlanglijstje

Beschrijving

Een historisch-culturele ontdekkingstocht door Europa in 1212.
 

 

In Emo's reis volgt prof.dr. Dick E.H. de Boer de tocht die de Fries-Groningse abt Emo tussen november 1211 en juli 1212 naar Rome maakte. Op basis van de Kroniek van het klooster Bloemhof en met gebruik van talrijke historische documenten schetst hij van dag tot dag een beeld van het landschap en de samenleving in het Europa van het begin van de dertiende eeuw, gezien door de ogen van Emo én door die van een moderne reiziger. Meer dan 800 afbeeldingen en teksten, van troubadoursliederen tot kronieken, openen vensters op de fascinerende wereld van 800 jaar geleden. Aan de hand van schematische kaarten loopt Emo's route als een rode draad door het boek.