De overwintering op Nova Zembla
Jaar van uitgifte 2001
Nur1 688
Nur2 685
Reeks naam Verloren Verleden
Status leverbaar
Taal Nederlands
Bindwijze ing
Bladzijdes 93
Extra geïllustreerd (deels in kleur)
Reeks nummer 16
Plaats van uitgave Hilversum
Druk 1

'Een historische evocatie voor jong en oud, begeesterend geschreven en ondersteund met talrijke illustraties (gravures uit de tijd), kaarten en foto's.' Staf Schoeters in: Leesidee 3, 2002
'Het werk is niet geannoteerd maar wel voorzien van een literatuurlijst, en tevens van een register op naam en plaats. Het boek is helder en duidelijk geschreven en hoewel het zeker toegankelijk is voor een breed publiek, vervalt de auteur nergens in populair taalgebruik of in een versimpeling van de informatie. Kortom een geslaagd boekje.' Drs. B.C. Meijerman in: Recensiebank historischhuis.nl, juni 2002.

De overwintering op Nova Zembla

Hans Gramberg | 9789065504579
10,
+ Toevoegen
Op voorraad in de webshop
Op werkdagen voor 14.00 besteld, dezelfde dag ter post bezorgd. De levertijd is afhankelijk van de postale diensten.
Plaats op verlanglijstje

Beschrijving

 

Op 1 november 1597 keerden twaalf mannen, gekleed in vodden en met mutsen op van wit vossenbont, terug in Amsterdam. Het waren de doodgewaande opvarenden van het schip van Heemskerck en Barentsz dat op 10 mei 1596 was uitgevaren. Deze mannen zouden de vaderlandse geschiedenis ingaan als de helden van 'de overwintering op Nova Zembla'. Zowel Nova Zembla zelf als 'het behouden huis' zijn begrippen die nog altijd een vaste plaats hebben in het collectieve geheugen van Nederland. In De overwintering op Nova Zembla doet de Amsterdamse historicus Hans Gramberg verslag van de barre tocht en wat eraan voorafging. Nederlanders zochten in die tijd naarstig de kortste weg naar 'de oost', en meenden dat een route via de noordpool tot de mogelijkheden behoorden. Gramberg gaat uitvoerig in op de initiatiefnemers van de expedities die werden uitgerust om die weg te vinden. In een slothoofdstuk laat hij de enorme hoeveelheid literatuur die in de loop der eeuwen is gepubliceerd over de helden van Nova Zembla de revue passeren. Zijn vraag daarbij is waarom uitgerekend een zo smartelijk mislukte expeditie het meeste tot de verbeelding heeft gespeeld.