Biografieën in beweging
Jaar van uitgifte 2019
Nur1 694
Nur2 491
Status leverbaar
Taal Nederlands
Bindwijze genaaid gebrocheerd in slap omslag
Bladzijdes 304
Imprint Literatoren
Plaats van uitgave Hilversum
Druk 1

'Succes is niet langer meer het belangrijkste criterium om onderwerp van een sportbiografie te zijn.' In: Geschiedenis Magazine 54 (2019) 3, p. 4; 'Haverkamp heeft een bijzonder leesbaar proefschrift geschreven. Hij schetst via de biografieën een beeld van de veranderende maatschappelijke positie van de sporter. Bevat figuren en afbeeldingen in zwart-wit. Met noten, literatuurlijst, Nederlandse en Engelse samenvatting en een register.' L. van der Hulst via: NBD Biblion, 4 juni 2019; 'Wil je tegenwoordig iets voorstellen als topsporter, dan moet je levensverhaal wel in alle kleuren zijn opgetekend. Die hausse aan sportbiografieën heeft Aad Haverkamp aangegrepen om onderzoek te doen naar hoe biografen de levens van Nederlandse sporters hebben gerepresenteerd tussen 1928 en 2014 en onder invloed waarvan mogelijke veranderingen hebben plaatsgevonden. [...] Want als iets blijkt uit het interessante onderzoek van Haverkamp is het wel dat ook sportbiografieën zontinu in beweging zijn.' Mark Vallinga in: Friesch Dagblad, 20 maart 2019, p. 13; 'Het laat zien waarom het aantal sportbiografieën met name in de laatste decennia sterk is gegroeid, maar ook hoe de manier van schrijven over sporters gaandeweg is veranderd. Door steeds nieuwe thema’s aan te boren, zoals geld, emoties en recentelijk verslavingen, zijn biografen steeds meer doorgedrongen tot de privélevens van sporters. Dit boek beschrijft die ontwikkelingen tegen de achtergrond van grote veranderingen in de sportwereld, journalistiek en samenleving.' Via: desportwereld.nl, 2 maart 2019; 'Haverkamp wilde de "idoolvorming" en "heldenverering" in de sportcultuur van de twintigste eeuw ontrafelen, want die zijn daar onmiskenbaar een onderdeel van geworden. Zijn opzet klinkt saaier dan het eindresultaat uiteindelijk geworden is. Zelden heb ik met zoveel plezier en onderhuidse verrukking een academisch proefschrift gelezen. Haverkamp nodigt uit tot tegengas, maar ook dat spreekt voor de meesterlijke prestatie die hij met deze studie geleverd heeft.' Eric Palmen via: Biografieportaal.nl, 28 februari 2019.

Interviews: NPO Radio 1, 'Met het oog op morgen', 26-2-2019; Bart Funnekotter, 'Van nationale held tot falende sporter. Interview Aad Haverkamp cultuurhistoricus'. In: NRC Handelsblad 25-2-2019.

Biografieën in beweging

Aad Haverkamp | 9789087047634
30,
+ Toevoegen
Op voorraad in de webshop
Op werkdagen voor 14.00 besteld, dezelfde dag ter post bezorgd. De levertijd is afhankelijk van de postale diensten.
Plaats op verlanglijstje

Beschrijving

Een cultuurhistorische analyse van levensverhalen van Nederlandse topsporters, 1928-2014.
 

 

Wie tegenwoordig een boekwinkel binnenstapt, ontkomt niet aan het grote aanbod aan sportbiografieën. De enorme populariteit van dit genre is een recent fenomeen, maar de eerste Nederlandse sportbiografie werd al in 1928 gepubliceerd. Dit boek over schaatser en wielrenner Jaap Eden vormt het vertrekpunt van een cultuurhistorische analyse van een groot aantal levensverhalen van Nederlandse sporters. Biografieën in beweging biedt inzicht in de belangrijkste ontwikkelingen van het genre van de sportbiografie tussen 1928 en 2014. Het laat zien waarom het aantal sportbiografieën met name in de laatste decennia sterk is gegroeid, maar ook hoe de manier van schrijven over sporters gaandeweg is veranderd. Door steeds nieuwe thema's aan te boren, zoals geld, emoties en recentelijk verslavingen, zijn biografen steeds meer doorgedrongen tot de privélevens van sporters. Dit boek beschrijft die ontwikkelingen tegen de achtergrond van grote veranderingen in de sportwereld, journalistiek en samenleving.