Bezweegen Broederschap
Jaar van uitgifte 2005
Nur1 680
Nur2 704
Reeks naam Manuscripta Mennonitica
Status leverbaar
Taal Nederlands
Tweede taal achttiende-eeuws Nederlands
Bindwijze genaaid gebrocheerd in slap omslag
Bladzijdes 151
Redactie Mechteld Gravendeel, Willem Stuve, Sjouke Voolstra, van een voorwoord voorzien door Alle G. Hoekema, onder eindredactie van Piet Visser
Reeks nummer 3
Plaats van uitgave Hilversum
Druk 1

'Voor genealogen zijn behalve de registers op personen en plaatsnamen ook een bijlage van belang, waarin naamlijsten zijn opgenomen van doopsgezinde oudsten, leraren en diakenen in Nederland en in Pruisen in de zeventiende en achttiende eeuw.' In: Genealogie 13 (2007). Verder gesignaleerd in: Doopsgezinde Bijdragen, nieuwe reeks 31 (2005), p. 333-334.

Bezweegen Broederschap

9065508694
19,
+ Toevoegen
Op voorraad in de webshop
Op werkdagen voor 14.00 besteld, dezelfde dag ter post bezorgd. De levertijd is afhankelijk van de postale diensten.
Plaats op verlanglijstje

Beschrijving

Het wel en wee van de Dantziger Oude Vlamingen te Haarlem in de eerste helft van de achttiende eeuw opgetekend door Eduard Simonsz Toens in zijn Memoriaal (1735-1749).
 

 

Het Memoriaal van Eduard Simonsz Toens beschrijft de belangrijkste gebeurtenissen die tussen 1735 en 1749 plaatsvonden in de conservatieve doopsgezinde gemeenschap van Dantziger Oude Vlamingen te Haarlem. Het laat zien hoe de menniste leer en tucht in stand werden gehouden dankzij ban en mijding en beschrijft de democratische besluitvorming die altijd stilzwijgend werd bekrachtigd, 'aldus bezweegen'. Ook besteedt Toens veel aandacht aan de intensieve contacten met de Poolse broeders en zusters die hier een vak kwamen leren of een huwelijkspartner zochten. Langzaam echter naderde de Verlichting. Tegen de stroom van de tijd in probeerde de menniste minderheid haar eigen religieuze en culturele identiteit overeind te houden. Dit bijzondere egodocument, voorzien van een uitvoerige inleiding over de historische achtergronden, geeft voor het eerst in de Nederlandse geschiedenis aan deze lang verzwegen en Bezweegen Broederschap, 'de stillen in den lande', een authentieke stem.