Bewogen missie
Jaar van uitgifte 2012
Nur1 694
Nur2 704
Reeks naam Metamorfosen
Status leverbaar
Taal Nederlands
Bindwijze genaaid gebrocheerd in slap omslag
Bladzijdes 128+2 dvd's
Redactie Joos van Vugt e.a.
Reeks nummer 10
Plaats van uitgave Hilversum
Druk 1

Inhoud: JOOS VAN VUGT/MARIE-ANTOINETTE WILLEMSEN, Inleiding   LUC VINTS, Kerk en film in België. De houding van de katholieke kerk en de religieuze instituten   JOOS VAN VUGT, Werven met celluloid. Historische achtergronden van rekruterings- en missiefilms van orden en congregaties   BERT HOGENKAMP, 'Als paters filmen slaat den filmminnaar wel eens de schrik om het hart ...' Missiefilms tussen propaganda en filmkunst   MARIE-ANTOINETTE WILLEMSEN, De fictieve kracht. De missiefilms van de missionarissen van Steyl (SVD)   GABRIELLE DORREN, Kleine Zusters op het grote doek. De Kleine Zusters van de Heilige Joseph, een documentaire   CARINE VAN VUGT, Intenties en dilemma's. Het project Kloosterverhalen van Stichting Verhalis   MARGA ARENDSEN, Film als materieel erfgoed. Op weg naar een inventarisatie   Toelichting bij de DVD's Bewogen missie   Over de auteurs

'Mede door de inleidende beschouwing van de hand van Luc Vints over de houding van de katholieke kerk en verschillende religieuze instituten ten opzichte van het medium film en een aantal inkijkjes in de complexiteit van de omgang met dit type materiaal is de bundel van grote waarde als basis en inspiratie voor nader onderzoek.' Maarten van den Bos in: Tijdschrift voor Nederlandse kerkgeschiedenis 20 (2017) 4, p. 157-159; '[...] een welkome aanvulling [...] op de bestaande wetenschappelijke literatuur over de katholieke omgang met film. Niet alleen omdat de specifieke niche van de klooster- en missiefilm er aandacht in krijgen, maar ook omdat de hier bijeengebrachte bijdragen herhaaldelijk interessante thema's en vragen voor vervolgonderzoek oproepen.' André van der Velden in: BMGN Low Countries Historical Review 129 (2014) 3, review 56; 'Deze bijzondere bundel is een geïllustreerde geschiedenis van de film als medium in de missie en het religieuze leven. Op de twee bijgesloten dvd's is veel fascinerend materiaal te zien: een unieke bron voor het leven en werk van Nederlandse religieuzen.' In: Mensen met een missie (voorjaar 2013), p. 21. Gesignaleerd in: Geschiedenis Magazine 48 (2013) 2, p. 45; 'De bundel [...] telt zeven artikelen, die elk inzoomen op een deelonderwerp van het fenomeen film en klooster, zoals de paradox die daaraan kleeft, de historische achtergronden van rekruterings- en missiefilms, de vraag of het gaat om propaganda of filmkunst; en verder richt een aantal artikelen zich op specifieke films en filmprojecten. Bij het boek worden ook twee dvd's aangeleverd met bij elkaar veertien films en filmpjes, meer dan 300 minuten aan vrij bijzonder beeldmateriaal. Zij zijn een essentieel onderdeel van de uitgave [...].' Drs. Martha Catania-Peters op: www.historischhuis.nl 02-06-2013. Gesignaleerd in: Transparant 24 (2013) 2, p. 30.

Bewogen missie

9789087043056
25,
+ Toevoegen
Op voorraad in de webshop
Op werkdagen voor 14.00 besteld, dezelfde dag ter post bezorgd. De levertijd is afhankelijk van de postale diensten.
Plaats op verlanglijstje

Beschrijving

Het gebruik van het medium film door Nederlandse kloostergemeenschappen .
 

 

In de loop van de twintigste eeuw gingen vrijwel alle orden en congregaties in Nederland gebruik maken van het nieuwe medium film. Men liet professionele films vervaardigen om aan de buitenwacht te laten zien hoe religieuzen leefden en werkten, vooral in de missie. Ook werden de films beschouwd als antropologisch document. Onomstreden was de inzet van film niet: films werden als potentieel gevaar voor de goede zeden beschouwd. In de jaren zestig verdwenen de wervings- en missiefilms en kwam een nieuw genre op van gelegenheidsfilms op video, gemaakt door individuele religieuzen. De laatste jaren worden opnieuw films vervaardigd, maar nu als historisch document of als 'testament', bedoeld voor latere generaties. Zowel de oude als de moderne films vormen een unieke bron voor het leven en werk van Nederlandse religieuzen sinds het begin van de twintigste eeuw. Aan deze bundel zijn tweee dvd's toegevoegd met bijzonder filmmateriaal.