De Franeker universiteitsbibliotheek in de zeventiende eeuw
Jaar van uitgifte 2007
Nur1 685
Nur2 694
Status leverbaar
Taal Nederlands
Bindwijze ing
Bladzijdes 198
Redactie Jos. M.M. Hermans, Goffe Jensma, Jacob van Sluis en Lydia Wierda
Extra geïllustreerd
Plaats van uitgave Hilversum
Druk 1

Inhoud: Woord vooraf   JOS. M.M. HERMANS, Inleiding. Boeken in en rond de academiebibliotheken in Franeker en Groningen tot ca. 1700   De vier faculteiten: WOUT VAN BEKKUM, Hebraica en Rabbinica aan de universiteit van Franeker. Op basis van de publicatie der Franeker bibliotheekcatalogi 1626-1656 en 1691-1694   R. FEENSTRA, De Libri juridici van de Franeker universiteitsbibliotheek in de zeventiende eeuw   MART. J. VAN LIEBURG, De medische boeken in de academiebibliotheek van Franeker   KLAAS VAN BERKEL, Wiskundige boeken in de Franeker bibliotheek in de zeventiende eeuw   De bibliothecaire context: GERDA C. HUISMAN, 'Van 't maecken eens catalogus librorum'. Zeventiende-eeuwse Noord-Nederlandse gedrukte bibliotheekcatalogi   LYDIA WIERDA, Over boektellingen en kleine formaten. Enkele correcties op het Armamentarium   SYBREN SYBRANDY, Academiedrukken van de Franeker universiteit   PAUL HOFTIJZER, Leidse studentenbibliotheken in de zeventiende eeuw   PHILIPPUS BREUKER, De betekenis van de Franeker academie voor de Friese literatuur   PITER VAN TUINEN, Pallas en Mercurius. De Latijnse scholen van Franeker en Harlingen in de zeventiende eeuw   Register

''Het boek is waardig opgedragen aan de inmiddels overleden inspirator voor boekhistorisch onderzoek in Friesland en Groningen, Jos Hermans (1949-2007). Na een inleiding volgen tien artikelen over verschillende aspecten van de historische collecties en de wereld rond te bibliotheek. [...] De grootste en best gedocumenteerde bijdrage is van R. Feenstra over de juridische boeken [...]. Enigszins buiten de kaart maar boeiend is Paul Hoftijzers bijdrage over Leidse studentenbibliotheken. Ook zeer informatief zijn de bijdragen van Gerda C. Huisman, over Noord-Nederlandse gedrukte bibliotheekcatalogi, en van Sybren Sybrandy, over de Franeker academiedrukkers.' C. Coppens in: De Zeventiende Eeuw 24 (2008) 1. Gesignaleerd in: Reformatorisch Dagblad 26-09-2007.

De Franeker universiteitsbibliotheek in de zeventiende eeuw

9789065509970
29,
+ Toevoegen
Op voorraad in de webshop
Op werkdagen voor 14.00 besteld, dezelfde dag ter post bezorgd. De levertijd is afhankelijk van de postale diensten.
Plaats op verlanglijstje

Beschrijving

Beleid en belang van een academiebibliotheek.
 

 

De kritische heruitgave van de oude bibliotheekcatalogi van de Franeker universiteit die in 2005 verscheen, maakt het mogelijk om het bezit van deze bibliotheek nauwkeurig te reconstrueren en allerlei boek- en universiteitshistorisch interessante aspecten te onderzoeken. Was zo'n vroegmoderne universiteitsbibliotheek, waar de boeken aan de ketting lagen, bedoeld om te gebruiken of was ze eerder een statusobject? Was de bibliotheek er voor professoren of voor studenten? Diende ze het onderzoek of herbergde ze uitsluitend naslagwerken? Was de collectie min of meer volledig? In deze bundel geven gerenommeerde wetenschapshistorici antwoord op deze vragen en beschrijven de context waarin de Franeker academiebibliotheek fungeerde.