De Cijfferinghe (1604)
Jaar van uitgifte 2004
Nur1 685
Nur2 694
Reeks naam Rekenmeesters
Status leverbaar
Taal Nederlands
Bindwijze ing
Bladzijdes 288
Redactie Danny Beckers e.a.
Extra geïllustreerd
Reeks nummer 2
Plaats van uitgave Hilversum
Druk 1

'Om te leren cijferen hebben we Bartjens vandaag de dag niet meer nodig. Nu brengt het boek met zijn opdrachten over schellingen, hennep en soldaten vooral een stukje zeventiende-eeuws Amsterdam tot leven. Al met al is deze nieuwe uitgave van De Cijfferinghe een helder en informatief boek, dat een schat aan historische, wiskundige, didactische en literaire wetenswaardigheden presenteert. Het biedt niet alleen toegang tot zeventiende-eeuwse sommen van de oude meester, maar maakt ook goed tastbaar hoe ons cultureel erfgoed, scholing en welvaart, kennis en economie samenhingen.' Barbara de Jong in: Didaktief 34 (2004) 10
'De heruitgave van dit rekenboekje in combinatie met de toelichting acht ik een waardevol initiatief. [...] het boekje lijkt me in ieder geval goed inzetbaar bij een geschiedenis-special in het voortgezet onderwijs.' Marijn van Hoorn in: Gewina 27 (2004) 4.

De Cijfferinghe (1604)

Willem Bartjens | 9065508112
25,
+ Toevoegen
Op voorraad in de webshop
Op werkdagen voor 14.00 besteld, dezelfde dag ter post bezorgd. De levertijd is afhankelijk van de postale diensten.
Plaats op verlanglijstje

Beschrijving

Het rekenboek van de beroemde schoolmeester.
 

 

De beroemde Amsterdamse rekenmeester Willem Bartjens publiceerde in 1604 zijn Cijfferinghe. Tot ver in de negentiende eeuw is de koopmansrekenkunde 'volgens Bartjens' onderwezen. De eerste druk van het rekenboek was ruim honderd jaar zoek, maar werd onlangs in Antwerpen teruggevonden en verschijnt nu in facsimile als deel twee van de reeks REKENMEESTERS. Deze heruitgave van De Cijfferinghe gunt de lezer een blik op het leven van alledag in de Republiek der Nederlanden. De vele rekenregels laten zien hoe en wat er in die tijd werd verhandeld en hoe belangrijk de handel was in de vroege zeventiende eeuw. Vraagstukken over soldaten en belegeringen verwijzen naar de Tachtigjarige Oorlog. De inleiding die aan het facsimile vooraf gaat, plaatst het boek in zijn cultuur- en onderwijshistorische context en illustreert het belang van dit historische rekenboek.