Lanceloet pars 4
Jaar van uitgifte 1998
Nur1 684
Nur2 621
Reeks naam Middelnederlandse Lancelotromans
Status leverbaar
Taal Nederlands
Tweede taal Middelnederlands
Bindwijze geb
Bladzijdes 526
Redactie Ada Postma
Reeks nummer 7
Plaats van uitgave Hilversum
Druk 1

'[...] gebruiksvriendelijk. Ze is precies wat een goede editie in mijn ogen moet zijn: ze moet haar gebruiker bij de hand nemen, hem wegwijsmaken in de tekst (wat bij de complexe "Lanceloet" geen overbodige luxe is) en zowel de tekst als het handschrift zo goed mogelijk ontsluiten. Het is nu wachten op deel VIII, dat de laatste tienduizend verzen van de "Lanceloet" zal bevatten. Dan zullen we de hele roman in een prachtige en uitstekende editie kunnen lezen en bestuderen.' In: Leuvense Bijdragen 88 (1999).

Lanceloet pars 4

9065500294
49,
+ Toevoegen
Op voorraad in de webshop
Op werkdagen voor 14.00 besteld, dezelfde dag ter post bezorgd. De levertijd is afhankelijk van de postale diensten.
Plaats op verlanglijstje

Beschrijving

De Middelnederlandse vertaling van de Lancelot en prose overgeleverd in de Lancelotcompilatie. Pars 4 (vs. 16264-26636).
 

 

Sinds 1977 wordt er in het kader van het Utrechtse Lancelotproject naar gestreefd de Middelnederlandse Lancelotromans door middel van studies en tekstedities toegankelijk te maken. Dit zevende deel in de reeks bevat een uitgave van omstreeks 10.000 verzen uit de Middelnederlandse Lancelotcompilatie. In dit tekstgedeelte worden de avonturen van verschillende ridders van Arturs Ronde Tafel verhaald. Zo ontketent Ywein, bijvoorbeeld, de verschrikkelijke reus Mauduit, die een schrikbewind over zijn gebied voert. Bohort belandt op het Graalkasteel en ziet de Graal. Lanceloet verbreekt de betovering van de magische dans. Vermomd als rode ridder verslaat hij tijdens een toernooi de andere ridders van de Tafelronde. Tijdens zijn verblijf aan Arturs hof bloeit de liefde tussen Lanceloet en de koningin weer op. Maar al snel verlaat Lanceloet het hof, op zoek naar de ridders die niet van een eerdere queeste zijn teruggekeerd. Nadat Lanceloet de geduchte Terquijn verslagen heeft, belandt hij voor lange tijd in de gevangenis van Morguweyn, waar hij het verhaal van zijn liefde voor de koningin op de wanden van zijn verblijf schildert. Na zijn ontsnapping vecht hij tegen Bohort, die incognito een groot aantal ridders van de Tafelronde verslagen en gevangengezet heeft, zonder hun identiteit te weten. Lanceloet wordt geconfronteerd met het feit dat hij vanwege zijn overspelige liefde niet succesvol zal kunnen zijn in de Graalqueeste. De dochter van de Graalkoning is inmiddels bevallen van een zoon, die door Lanceloet is verwekt. Deze zoon is voortbestemd het mysterie van de Graal als enige volledig te mogen aanschouwen. Wordt vervolgd?