'Sies mijn vlien, mijn jaghen'
Jaar van uitgifte 2005
Nur1 621
Nur2 684
Reeks naam Middeleeuwse Studies en Bronnen
Status leverbaar
Taal Nederlands
Tweede taal Middelnederlands
Bindwijze ing
Bladzijdes 315
Extra geïllustreerd
Reeks nummer 86
Plaats van uitgave Hilversum
Druk 1

'Son analyse ne lui a toutefois pas permis de localiser les deux fragments, car on y retrouve, aussi bien, des termes utilisés par Hadewijch que d'autres figurant dans le Sint Servaas de Hendrik van Veldeke. De plus, l'auteur considère que le fragment de Lund n'est pas l'original, mais une copie comportant nombre d'erreurs de transcription.' Cl. Lemaire in: Scriptorium (2007) 2.

'Sies mijn vlien, mijn jaghen'

Annette C. Hemmes-Hoogstadt | 9789065508461
39,
+ Toevoegen
Op voorraad in de webshop
Op werkdagen voor 14.00 besteld, dezelfde dag ter post bezorgd. De levertijd is afhankelijk van de postale diensten.
Plaats op verlanglijstje

Beschrijving

Over vorm en inhoud van een corpus Middelnederlandse spreukachtige hoofse lyriek: Lund, UB, Mh 55 en Brussel, KB, Ms. IV 209/11.
 

 

In 1926 werd in de Universiteitsbibliotheek van het Zweedse Lund een perkamenten dubbelblad met zestien Middelnederlandse hoofse gedichten ontdekt, die in de dertiende eeuw in het Limburgs-Brabantse grensgebied zullen zijn ontstaan. Deze als Lundse liederen aangeduide teksten vertonen grote overeenkomst met acht gedichten op twee blaadjes perkament uit een ander handschrift, die ruim dertig jaar eerder in een boekband werden aangetroffen. Deze uiterst complex en uniek vormgegeven gedichten worden in dit boek uitgegeven, geïnterpreteerd en poëticaal geanalyseerd. De voorafgaande inleiding bevat naast een geschiedenis van het onderzoek naar de Lundse liederen, een beschrijving van de handschriftfragmenten en de dialectgeografische verschijnselen. 'Sies mijn vlien, mijn jaghen' besluit met een typering van de gedichten, een aanduiding van plaats en tijd van hun ontstaan en informatie die fragmenten en teksten over de kopiisten, de dichter of dichters en het beoogde publiek prijsgeven.