Jaarboek De Achttiende Eeuw 2019
Jaar van uitgifte 2019
Nur1 621
Nur2 694
Reeks naam De Achttiende Eeuw
Status leverbaar
Taal Nederlands
Bindwijze ing
Bladzijdes 165
Redactie Sarah Adams, Thomas H. von der Dunk en Elwin Hofman
Extra geïllustreerd
Reeks nummer 2019
Plaats van uitgave Hilversum
Druk 1

Inhoud: Van de redactie   Dossier: 300 jaar Robinson Crusoe   PETER ALTENA, De gedaantewisselingen van een romanpersonage. Driehonderd jaar Robinson Crusoe van Daniel Defoe: 1719-2019   CARL NIEKERK, Robinson Crusoe, Inkle en Yarico en het Europese koloniale project   LOTTE JENSEN, Spektakel en amusement. Robinson Crusoe op het toneel in Nederland rond 1800   RICK HONINGS, De vrouwelijke Robinson. Masculiniteit en kolonialisme in drie Nederlandse robinsonades   THOMAS PIERRART, ‘What’s in a name?’ Robinsonades in de naoorlogse Nederlandse literatuur (1945-2019)   Afzonderlijke bijdragen: LIEKE VAN DEINSEN, ‘’k Zeg basta met dat portretteeren’. Elizabeth Wolff en de (on)mogelijkheden van haar auteursportret   KEES VAN STRIEN, Een talent van wereldformaat: God of ketter. Voltaire in de Republiek, 1733-1778   THOMAS H. VON DER DUNK, Vergeefs op zoek naar de jumart. Vreemdelingen in de menagerie op De Loo bij Voorburg   WIJNAND W. MIJNHARDT, Trouweloosheid en loyaliteit rond 1800   Over de auteurs

'Gespecialiseerde maar toegankelijke artikelen, ook geschikt voor een breder publiek zonder specialistische kennis. Biedt een kleurige inkijk in een boeiende periode. Sluit goed aan bij de actualiteit (300 jaar Robinson Crusoe).' Danny Habets via: NBD Biblion, 8 januari 2020.

Gesignaleerd in: Mededelingen van de Stichting Jacob Campo Weyerman 42 (2019) 2, p. 181.

Jaarboek De Achttiende Eeuw 2019

9789087048112
25,
+ Toevoegen
Op voorraad in de webshop
Op werkdagen voor 14.00 besteld, dezelfde dag ter post bezorgd. De levertijd is afhankelijk van de postale diensten.
Plaats op verlanglijstje

Beschrijving

Themadossier: 300 jaar Robinson Crusoe.
 

 

Driehonderd jaar geleden verscheen Daniel Defoes Robinson Crusoe (1719). In dit reisverhaal beschrijft een 'verlichte' schipbreukeling hoe hij zich weet te redden op een onbewoond Caribisch eiland en, na enkele jaren, wordt bijgestaan door de als vanzelfsprekend onderdanige 'edele wilde' Vrijdag. Ter ere van deze verjaardag wijdt het Jaarboek De Achttiende Eeuw een themadossier aan de niet aflatende productie van edities, vertalingen en bewerkingen van deze roman. Het dossier staat onder redactie van Peter Altena en bevat bijdragen van Carl Niekerk, Rick Honings, Lotte Jensen en Thomas Pierrart. Naast het dossier bevat het Jaarboek afzonderlijke bijdragen over het ontbreken van een auteursportret van Elizabeth Wolff (Lieke van Deinsen) buitenlandse bezoekers van de stadhouderlijke menagerie op Het Grote Loo bij Den Haag (Thomas von der Dunk), trouweloosheid en loyaliteit bij de patriotten (Wijnand Mijnhardt) en  de receptie van Voltaire in de Republiek (Kees van Strien).