Hoort wonder!
Jaar van uitgifte 2000
Nur1 621
Nur2 684
Reeks naam Middeleeuwse Studies en Bronnen
Status leverbaar
Taal Nederlands
Bindwijze ing
Bladzijdes 192
Redactie Bart Besamusca e.a.
Reeks nummer 70
Plaats van uitgave Hilversum
Druk 1

Inhoud: JOSÉ VAN AELST, Het tekstuele universum van een devote kopiist   WIM VAN ANROOIJ, Schepen achter de horizon. Jacob Cnoyen uit 's-Hertogenbosch over koning Artur   EVERT VAN DEN BERG, Van aartsvader Jakob tot heer Halewijn   BART BESAMUSCA, Het zwevende schaakspel, de Graal en de liefde   FRANK BRANDSMA, Spiegelpersonages   FONS VAN BUUREN, Ja zuster, nee zuster. De overlevering van 'Die werelt hielt my in haer gewout'   HANS VAN DIJK, De vriendschap van Roelant en Olivier   JESKE VAN DONGEN, Melodieën voor het Windeken. Een gesprek aan tafel   A.M. DUINHOVEN, Juliane en de helse kater. Notities bij Die hexe   ANNELIES VAN GIJSEN, 'Siet hier een ontfermelic werc'   ANNETTE HEMMES-HOOGSTADT, Toppers van toen met een stel 'gouwe ouwen'   MRJOLEIN HOGENBIRK, Walewein en Gringalet: trouwe kameraden   MARJOLEIN KOOL, Raden of rekenen?   ERIK KOOPER, Edinburgh University Library MS D.b.v.2: verslag van een zoektocht   ORLANDA S.H. LIE, Vrouwenprivileges: voorrecht of keurslijf? De epiloog van Het Bouc van de Stede der Vrauwen   ERWIN MANTINGH, Een hemels koorgezang al visioenbehang? Willem van Affligems bewerking van een Christusverschijning uit de Vita Lutgardis   HERMAN PLEIJ, Nieuws bij Anna Bijns   DIEUWKE VAN DER POEL, Verkleden en verbeelden   ROB RESOORT, Werken op locatie: verrassingen in de Nederlandstalige drukken van de Gesta Romanorum   BERNADETTE SMELIK, De Ierse bijdrage aan het genre van de Arturroman   IRENE SPIJKER, Een klap voor Claradijs   CLARA STRIJBOSCH, Schijn bedriegt   THEA SUMMERFIELD, De vertroosting van het heelal   JAAP TIGELAAR, Het voorhuidje van Onze-Lieve-Heer in Antwerpen   PAUL WACKERS, Een wereldbeeld in één zin   ROEL ZEMEL, De brieven van Reinaert

'Hoort wonder! bevat zo een aantal artikelen die, ondanks hun geringe omvang, aardig zijn om te lezen. De diversiteit van de bundel doet in ieder geval recht aan Gerritsens brede belangstelling voor het vak.' Saskia Bogaart in: Tijdschrift voor Nederlandse Taal- en Letterkunde 117 (2001) 1. 'Al lezende in de bundel Hoort wonder merkte ik dat verwondering twee kanten heeft. Voor de schrijvers van de bijdragen was verwondering hun drijfveer om te onderzoeken; voor mij vormde verwondering de drijfveer om door te lezen. En dan is het jammer, maar onvermijdelijk, dat vele stukken in dit boek mij veel te kort leken.' Anke van Herk in: NedNummer voorjaar 2001. 'Door de variëteit is de huldebundel een mooie staalkaart van het huidige onderzoek op het gebied van de medioneerlandistiek.' P.F. in: Literatuur 2 (2001). Verder gesignaleerd in: Leuvense Bijdragen 90 (2001), p. 530; cd-rom Leesidee 2000-2005.

Hoort wonder!

9065506144
29,
+ Toevoegen
Op voorraad in de webshop
Op werkdagen voor 14.00 besteld, dezelfde dag ter post bezorgd. De levertijd is afhankelijk van de postale diensten.
Plaats op verlanglijstje

Beschrijving

Opstellen voor W.P. Gerritsen bij zijn emeritaat.
 

 

'Ik kan mijn belangstelling voor middeleeuwse litteratuur ... niet uitsluitend aan cultuurhistorische nieuwsgierigheid toeschrijven. Verwondering, de behoefte om te begrijpen, de zeldzame, maar onvervangbare voldoening als dat soms lijkt te lukken - dat is de brandstof waarop mijn wetenschappelijke motor loopt, maar dat verklaart nog niet waarom die motor mij steeds opnieuw naar de Middeleeuwen brengt. Misschien is sympathie het beste woord om aan te duiden wat de richting van mijn nieuwsgierigheid bepaalt. Middeleeuwse kunst, de kunst van de kathedralenbouwers en van de miniaturenschilders, en van hun litteraire vakbroeders, de makers van verhalen en liederen, is mij sympathiek. Maar waarop berust die sympathie? Zeker niet op een overeenkomst in levensbeschouwing, nog minder op een nostalgisch terugverlangen naar het verleden. Wat ik in middeleeuwse litteratuur als indrukwekkend en soms als ontroerend ervaar, is de hardnekkige, toegewijde wil van de dichters om het menselijk bestaan zinvol, begrijpelijk, en in ethisch opzicht bevredigend te maken' (W.P. Gerritsen, Vier inleidende colleges over Middelnederlandse litteratuur. Utrecht, 1976, p. 54-55). Geïnspireerd door deze woorden van hun leermeester en collega en geleid door hun verwondering over bepaalde verhalen, personages, gedichten en handschriften, schreven 26 medio-neerlandici en mediëvisten de korte opstellen over middeleeuwse literatuur in deze bundel.