'In die kunst en wetenschap gebruyckt'
Jaar van uitgifte 2002
Nur1 685
Nur2 696
Status leverbaar
Taal Nederlands
Tweede taal zeventiende-eeuws Nederlands
Bindwijze ing
Bladzijdes 224
Extra geïllustreerd
Plaats van uitgave Hilversum
Druk 1

'Na de herdenkingsjaren die de VOC (en de WIC) in de breedte in de publieke belangstelling plaatste(n), is dit boek, waarin de auteur met behulp van een massa archiefmateriaal via één persoon de diepte in gaat, zeer welkom. Van der Weel levert een fraaie reconstructie van het arbeidzame leven van Gerrit Clinck, zijn familie en hun sociaal-economische positie. Zijn stap van Delftse 'meester Const-schilder' via een eigen katoenhandel in Amsterdam naar zijn koopmanschap voor de VOC bevat weliswaar onduidelijkheden maar is desondanks zeer inzichtelijk beschreven.' W.R.D. van Oostrum in: Mededelingen van de Stichting Jacob Campo Weyerman 27 (2004) 1. 'Clincks levensverhaals is om tenminste twee redenen interessant: enerzijds vanwege zijn opmerkelijke opleiding en anderzijds vanwege het feit dat zijn verblijf in India samenvalt met het onderzoek dat de Heeren XVII door Van Rheede tot Drakesteyn in India laten uitvoeren naar malversaties en wanbeheer (...). Het boek is zinvol geïllustreerd en goed verzorgd uitgegeven.' J.P. Sigmond in: BMGN 119 (2004) 2.

'In die kunst en wetenschap gebruyckt'

Heleen B. van der Weel | 9065507213
19,
+ Toevoegen
Op voorraad in de webshop
Op werkdagen voor 14.00 besteld, dezelfde dag ter post bezorgd. De levertijd is afhankelijk van de postale diensten.
Plaats op verlanglijstje

Beschrijving

Gerrit Claeszoon Clinck (1646-1693), meester kunstschilder van Delft en koopman in dienst van de Verenigde Oostindische Compagnie.
 

 

Gerrit Claeszoon Clinck had een opmerkelijke loopbaan: van kunstschilder werd hij (opper)koopman van de Verenigde Oostindische Compagnie. Gerrit kreeg schilderles in zijn geboortestad Delft, in Amsterdam en Italië, en ging werken in Amsterdam. Rond 1672 stortte de schilderijenmarkt in. Mogelijk werd hij textielschilder en belandde hij zo in de stoffenhandel. In 1685 nam de VOC hem in dienst om problemen in India op te lossen. Gerrit werkte drie jaar in Bengalen. Daar ontwierp hij nieuwe stoffen en modieuze patronen. Hij is een van de weinige ontwerpers van wie naam en werkzaamheden terug te vinden zijn. In drie dagregisters legde hij zijn ervaringen vast. Het eerste deel van 'In die kunst en wetenschap gebruyckt' geeft een aansprekend beeld van leven en werk van Clinck, en van de gevolgen van zijn VOC-benoeming voor zijn gezin. Het tweede deel bevat de tekst van zijn dagregisters. Clinck staat model voor veel onbekende zeventiende-eeuwse schilders, en voor heel wat kooplieden in VOC-dienst.