Salome Sticken (1369-1449) en de oorsprong van de Moderne Devotie
Jaar van uitgifte 2015
Nur1 684
Nur2 704
Reeks naam Bibl. Dissidentium Neerlandicorum
Status leverbaar
Taal Nederlands
Auteur(s) m.m.v. Rijcklof Hofman
Bindwijze paperback
Bladzijdes 460
Plaats van uitgave Hilversum
Druk 1

'Met deze monografie heeft Van Dijk een mooi inzicht geboden in de oorsprong van de Moderne Devotie, met de nadruk op de rol die vrouwen hierin hebben gespeeld. [...] Hoewel dit helaas Van Dijks laatste bijdrage was aan het onderzoek naar de Moderne Devotie, zal hij ongetwijfeld anderen inspireren om het onderzoek voort te zetten en nieuwe paden in te slaan.' Lieke Smits in: TvG 130 (2017) 1, p. 114-115; 'Das sehr verständlich geschriebene Buch zeugt von einer breiten Kenntnis der (Früh-) Geschichte der Devotio moderna und ihres kulturellen Umfelds. Dabei unterstreicht der Vf. - ausdrücklicher, als das bisher in der Forschung geschehen ist - die essentielle Rolle von Frauen gerade in der Frühgeschichte dieser Bewegung. Sein Buch positioniert Salome Sticken als deren bedeutendste weibliche Vertreterin gleichrangig neben berühmte männliche Leitfiguren wie Geert Grote, Thomas a Kempis und Florens Radewijns. Ulrike Hascher-Burger in: Deutsches Archiv für Erforschung des Mittelalters 72 (2016) 1, p. 357-358; De tweede aflevering (november 2015) van het nieuwe e-journaal Benestudium is opgedragen aan dr. Rudolf van Dijk. Het nummer bevat een dossier van 20 pagina’s over de Moderne Devotie. Het laatste deel daarvan (p. 64-74) gaat over Salome Sticken en is vrijwel geheel gebaseerd op het laatste boek van Van Dijk. 'Duidelijk zeer bij zijn onderwerp betrokken, onderhoudend en bijzonder nauwgezet schreef Rudolf van Dijk dit boek over Salome Sticken en het ontstaan van de Moderne Devotie. Schijnbaar moeiteloos overbrugt hij de eeuwen die tussen ons en de tijd van Salome liggen en geeft duidelijke verklaringen bij haar levensbeschrijving, de statuten van het Meester-Geertshuis en het geschrift Wijze van leven, waarbij hij en passant enkele gemiste interpretaties van de oorspronkelijke teksten rechtzet.' Susan Derksen op: www.historischhuis.nl/recensiebank 03-11-2015; 'Edities van de statuten van het Meester Geertshuis, de levensbeschrijving van Salome Sticken en haar eigen richtlijnen voor een vrome levenswijze completeren deze boeiende studie over het aandeel van vrouwen in het succes van de Moderne Devotie.' Marjoke de Roos in: Geschiedenis Magazine 50 (2015) 6, p. 55.

Salome Sticken (1369-1449) en de oorsprong van de Moderne Devotie

Rudolf van Dijk | 9789087045135
45,
+ Toevoegen
Op voorraad in de webshop
Op werkdagen voor 14.00 besteld, dezelfde dag ter post bezorgd. De levertijd is afhankelijk van de postale diensten.
Plaats op verlanglijstje

Beschrijving

 

De Moderne Devotie (ca. 1375-1575) is de krachtigste geestelijke hervormingsbeweging van de late middeleeu­wen in Europa. Het charisma van innerlijke vernieuwing ontkiemde bij de kartuizers en inspireerde tot (semi)religieuze leefgemeenschappen. De devoten benadrukten ieders persoonlijke verantwoordelijkheid en lieten een rijk literair erfgoed na. In dit boek belicht dr. Rudolf van Dijk O.Carm. (1935-2015) leven, werk en betekenis van Salome Sticken (1369-1449), de meest prominente onder de vroege generaties religieuze vrouwen behorend tot de Moderne Devotie. Van Dijk laat zien dat de middeleeuwse vrouwen-mystiek en de vrou­welijke devoten een zeer belangrijke rol hebben gespeeld bij het ontstaan en de verdere ontwikkeling van deze beweging.

Dit boek is tot stand gekomen met medewerking van dr. Rijcklof Hofman en bevat tevens een eerste kritische editie van de Statuten van het Meester-Geertshuis, bezorgd door dr. Marinus van den Berg.