Herman Verbeek (1936-2013): priester, politicus, publicist
Jaar van uitgifte 2020
Nur1 681
Nur2 704
Status leverbaar
Taal Nederlands
Bindwijze geb
Bladzijdes 142
Extra geïllustreerd
Plaats van uitgave Hilversum
Druk 1

'Van der Poel geeft een helder beeld van deze "vrije theoloog" en van een bewogen periode van de Rooms-Katholieke Kerk in de tweede helft van de vorige eeuw.' Klaas van der Zwaag in: Reformatorisch Dagblad 3 juli 2020, p. 15; 'Het boek is een inzichtgevende karaktertekening van Herman Verbeek - ten diepste monnik en mens.' Robert Scholtema in: De Linker Wang (2020) 3, p. 12-13; 'Stefan van der Poel laat in deze beknopte biografie de grootheid en de kwetsbaarheid van Verbeek zien. Goed dat dit stukje Nederlandse kerkgeschiedenis en politieke geschiedenis, het levensverhaal van Herman, zo zorgvuldig en goed gedocumenteerd is opgeschreven. Opdat wij niet vergeten. Goed leesbaar. Fraai uitgegeven.' E. Wigchert voor: NBD Biblion, 18 juni 2020; 'Uiteraard zou u het hele boek over Herman moeten lezen en u verbazen over zijn betrokkenheid bij een andere manier van boer zijn of de inzet voor de Synagoge. En mocht u slechts tijd hebben om één hoofdstuk te lezen: "Papier als partner" is het mooiste hoofdstuk; het is zowel kritisch als ontroerend.' Tonko Ufkes in: De Groninger Kerkbode (week 22), p. 23; 'Het is een werk van prettig bescheiden omvang [...], eerder een fijnzinnig psychologisch portret dan een voldragen biografie.' Jan van Hooydonk in: Volzin (mei 2020), p. 55; 'Nadat ik het boek van Stefan van de Poel had gelezen en herlezen heb ik de bundels van Herman die al jarenlang, nagenoeg ongebruikt, in mijn boekenkast staan, toch weer eens ter hand genomen.' Jan Peter sj voor: Katholieke Vereniging voor Oecumene, 20 april 2020; 'Ik heb deze biografie boven alles gelezen als een tragisch verhaal over een in zijn jeugd beschadigde, eenzame man wiens grote verlangen naar gemeenschap en verbondenheid nooit gestild lijkt te zijn.' Petra Teunissen-Nijsse in: Biografisch Portaal, 18 maart 2020; '[...] in deze schets [komen] de tragiek van één leven en een heel tijdsbeeld samen.' Peter Doorakkers in: Katholiek Nieuwsblad 20 maart 2020, p. 20.

Zie ook: interview in Nederlands Dagblad van 26 juni 2020; interview in Trouw van 25 maart 2020; interview (podcast) voor Glasnost van 13 maart 2020; interview in Dagblad van het Noorden van 13 maart 2020.

Herman Verbeek (1936-2013): priester, politicus, publicist

Stefan van der Poel | 9789087048327
18,
+ Toevoegen
Op voorraad in de webshop
Op werkdagen voor 14.00 besteld, dezelfde dag ter post bezorgd. De levertijd is afhankelijk van de postale diensten.
Plaats op verlanglijstje

Beschrijving

 

In zijn publieke optreden vertoonde Herman Verbeek (1936-2013) een welhaast onuitputtelijke daden- en manifestatiedrang. Alles wat hij aanpakte, deed hij met hartstocht en overtuiging. Binnen de katholieke kerk behoorde Herman tot de groep van vernieuwers: zij die de kerk meer bij de tijd en dichter bij de mensen wilden brengen. Zijn politieke loopbaan (PPR/GroenLinks) sloot daar naadloos bij aan. Hij wilde het geloof politiseren en de politiek juist spiritueler maken. Zijn verlangen naar gemeenschap en verbondenheid botste echter met een ander diep gekoesterd verlangen: een verlangen naar concentratie en verstilling, naar een monnikenbestaan. Zijn laatste jaren, na het beëindigen van zijn politieke loopbaan in het Europees Parlement, verliepen zo grotendeels in isolement, binnen de fictieve muren van een zelfverkozen eenmansabdij. In deze periode vormde het schrijven zijn voornaamste bezigheid. Deze biografie omvat bovenal een verslag en analyse van Hermans persoonlijke en publieke worsteling.