Kijk op de Middeleeuwen
Jaar van uitgifte 2009
Nur1 694
Nur2 684
Status leverbaar
Taal Nederlands
Bindwijze ing
Bladzijdes 80
Redactie Mark Aussems e.a.
Reeks nummer 22 (2008) 4
Plaats van uitgave Hilversum
Druk 1

Inhoud: REDACTIE, Kijk op de Middeleeuwen   ERWIN MANTINGH, Plunko, anti-held in een boze Andere Wereld. Middeleeuwenbeeldvorming in de lachspiegel van Drs. P   FRANK BRANDSMA, De Doe-het-zelf Middeleeuwen in computerspellen   FROUKE SCHRIJVER, Lering en vermaak? De Middeleeuwen in het voortgezet onderwijs   Interview: Fokke ende Sukke. Over middeleeuwse humor in een hedendaags jasje. Interview met Jean-Marc van Tol   KAREL MAARTENSE, Brutaal, romantisch, avontuurlijk en onweerstaanbaar sexy   JOHANNA MARIA VAN WINTER (m.m.v. van MARTINE MEUWESE/ORLANDA LIE/LUDO JONGEN), Kluiven in een keldergewelf. Prototype van een middeleeuwse maaltijd in hedendaags perspectief?   BARTHO BRAAT, Liefde, jaloezie, verraad, dood. De burggravin van Vergi: van tekst naar voorstelling   JOB WESTSTRATE, De Hanze, historisch fenomeen en city marketing tool   HERMAN PLEIJ, De echte Middeleeuwen hebben nooit bestaan

Aan het woord komen mediëvisten die hun licht laten schijnen over de voorstelling van de Middeleeuwen die ons wordt geboden. Zo laat Frank Brandsma zijn licht schijnen over de middeleeuwse werelden die in computergames worden neergezet. Johanna Maria van Winter schuift aan in restaurants om te ontdekken dat slechts een enkele restaurateur een middeleeuws receptenboek heeft opengeslagen. Herman Pleij concludeert dat het beeld dat van de Middeleeuwen gevormd is, ook - en misschien wel: bovenal - door historici, het zicht op de echte Middeleeuwen heeft ontnomen. Dat beeld is zo vervormd, dat hij besluit met de zin: "Al moeten we eraan wennen dat de echte Middeleeuwen nooit hebben bestaan." [...] Kortom, een gevarieerde en interessante Kijk op de Middeleeuwen.' Leon Mijderwijk op: historiën.nl, 16 mei 2009.

Kijk op de Middeleeuwen

9789087040666
10,
+ Toevoegen
Op voorraad in de webshop
Op werkdagen voor 14.00 besteld, dezelfde dag ter post bezorgd. De levertijd is afhankelijk van de postale diensten.
Plaats op verlanglijstje

Beschrijving

Themanummer Madoc 22 (2008) 4.
 

 

Wetenschappers, acteurs, koks, striptekenaars, leraren, reclamemakers, auteurs... Ze hebben allemaal hun eigen kijk op de Middeleeuwen. Talloze restaurants adverteren met speciale Middeleeuwen-arrangementen. In strips, op het toneel, in de film en in computerspelletjes worden de Middeleeuwen vaak clichématig opgevoerd. Welke beelden worden gepresenteerd en wat wil men daarmee overbrengen? Hoe komen deze mensen aan hun ideeën? En waar associeert een doorsnee publiek het begrip 'Middeleeuwen' mee? Een straatenquête gehouden door de redactie van Madoc laat opmerkelijke verschillen zien tussen de associaties van Nederlanders en Vlamingen. In dit themanummer worden verschillende aspecten van de beeldvorming ten aanzien van de Middeleeuwen in kaart gebracht.