Repertorium van teksten in het handschrift-Van Hulthem
Jaar van uitgifte 1999
Nur1 684
Nur2 621
Status leverbaar
Taal Nederlands
Bindwijze geb
Bladzijdes 96 + CD
Redactie Samengesteld door M.E.M. Jungman in samenwerking met J.B. Voorbij
Extra boek met een cd-rom - DOS-programmatuur, niet geschikt voor Windows
Plaats van uitgave Hilversum
Druk 1

'Das Repertorium erweist sich als höchst nützliches Instrument zur Erschliessung der Handschrift van Hulthem.' In: Germanistik 40 (1999) 3/4, p. 839. Verder gesignaleerd in: Leesidee 2000-2005; Spiegel Historiael 35 (2000) 7-8, p. 327.

Repertorium van teksten in het handschrift-Van Hulthem

9065500847
5,
+ Toevoegen
Op voorraad in de webshop
Op werkdagen voor 14.00 besteld, dezelfde dag ter post bezorgd. De levertijd is afhankelijk van de postale diensten.
Plaats op verlanglijstje

Beschrijving

Hs. Brussel, Koninklijke Bibliotheek van België, 15.589-15.623.
 

 

Het Repertorium biedt een systematische beschrijving van alle teksten in het handschrift-Van Hulthem. Het geeft informatie over de plaats van de afzonderlijke teksten in het handschrift, vermeldt hun opschriften, incipits, explicits en afrondingsformules en parafraseert hun inhoud. Daarnaast bevat het Repertorium gegevens over de auteurs van de teksten, tekstsoort, vorm en omvang en vele andere relevante tekstuele en codicologische wetenswaardig-heden. Ook wordt een overzicht gegeven van de parallel-overleveringen van de teksten, aangetroffen in een corpus van circa 250 handschriften. Een bibliografie met zo'n 1300 titels onderbouwt de informatie van het Repertorium. Al dit materiaal is toegankelijk gemaakt via een gebruikersvriendelijke database op cd-rom. De beschrijvingen van de teksten zijn met indexen systematisch ontsloten. Daarmee kan de gebruiker die beschrijvingen op uiteenlopende manieren doorzoeken. Overeenkomsten qua onderwerp, thema, tekstsoort, vorm enzovoort kunnen vanaf nu gemakkelijk worden opgespoord. Ook kan men in één oogopslag zien welke teksten al of niet een ruime belangstelling hebben genoten binnen de neerlandistiek. Het begeleidende boek geeft een beeld van de huidige stand van het onderzoek met betrekking tot het handschrift-Van Hulthem als tekstdrager. Het biedt enkele nieuwe inzichten over inhoudelijke aspecten, die tijdens het samenstellen van het Repertorium aan het licht kwamen. Tenslotte beschrijft het de belangrijkste gebruiksmogelijkheden van deze cd-rom. De cd-rom is geschikt voor PC's met Windows 3.1 en Windows 95/98.

Het Huygens Instituut voor Nederlandse Geschiedenis heeft de CD-rom online gezet. Ga voor de download-instructies naar https://www.huygens.knaw.nl/toolsdata/repertorium-van-teksten-in-het-handschrift-van-hulthem/