In Liefde en Rechtvaardigheid
Jaar van uitgifte 2012
Nur1 681
Nur2 697
Status leverbaar
Taal Nederlands
Bindwijze ing
Bladzijdes 168
Redactie Erik Borgman e.a.
Plaats van uitgave Hilversum
Druk 1

'Onderwerpen die steeds terugkeren zijn de kwestie Indonesië, haar familie, haar vriend de priester Toon Ramselaar, fractieleider Romme, pater Beaufort en het werk voor de Mensenrechtencommissie van de Verenigde Naties, haar vriendin Marie Anne Tellegen, directeur van het Kabinet der Koningin en voorzitter van het Nederlands Vrouwen Comité, de kwestie van de grenscorrecties na de Tweede Wereldoorlog, vrouwenorganisaties, het lyceum Mater Dei en afzonderlijke leerlingen. En vooral: de kerk en haar geloof; ze beschouwde zichzelf als "instrument" in de hand van God en schreef dat ook regelmatig op [...].' Anneke Ribberink in: BMGN 128 (2013) 3, review 76; 'Voor de auteurs staat buiten kijf dat Klompé een belangrijk ankerpunt is dat voor het heden en de toekomst vastigheid en richting geeft. Maar een teveel aan bewondering staat een kritische benadering van Klompé in de weg.' Jac Bosmans in: Jaarboek Parlementaire Geschiedenis 2013, p. 224-226; 'Het boekje is voorzien van tientallen foto's en toont een interessant overzicht van leven en werken van een bijzondere vrouw.' In: Denken & Doen. Ledenblad Koninklijke NVVH-Vrouwennetwerk 97 (2013) 1, p. 27; '"Zal ik een goed werktuig zijn? (...) Apostolaat en Gods Rijk in alle harten zal het devies zijn." Bezieling en politiek kunnen dus tóch samengaan.' In: VolZin (2013) 11, p. 36; 'De dagboektekst is niet geannoteerd, wel staat erachter een lijst met uitleg over de veelvoorkomende namen. Maar Klompé noemt vaak mensen alleen bij de voornaam. [...] Wie is Greet, wie is Helmut? Ook ontbreekt uitleg over de belangrijkste kwestie in die tijd: de Indonesische onafhankelijkheidsstrijd. Daar schrijft Klompé vaak over, maar zonder kennis daarvan blijft er veel vrij onbegrijpelijk.' J. van Bree voor: NBD Biblion 21-08-2013. Tevens gesignaleerd in: Trouw/Letter&Geest 17-11-2012, p. 38.

In Liefde en Rechtvaardigheid

9789087043322
19,
+ Toevoegen
Op voorraad in de webshop
Op werkdagen voor 14.00 besteld, dezelfde dag ter post bezorgd. De levertijd is afhankelijk van de postale diensten.
Plaats op verlanglijstje

Beschrijving

Het dagboek van Marga Klompé 1948-1949.
 

 

Marga Klompé (1912-1986) leeft nog altijd voort in de herinnering als de eerste vrouwelijke minister van Nederland, als grondlegster van de Algemene Bijstandwet en de Wet op de Bejaardenoorden. Zij was een voorvechtster van vrede en internationale gerechtigheid en meende dat bijdragen aan een goede samenleving ieders opdracht was. Hierbij was haar rooms-katholieke geloof de grondslag. Gedurende haar eerste jaar als lid van de Tweede Kamer, van augustus 1948 tot augustus 1949, hield Klompé een dagboek bij. Zij noteerde wat zij meemaakte en wie zij ontmoette. Ze maakte ook aantekeningen over haar inzet om 'in Liefde en Rechtvaardigheid' te leven en politiek te bedrijven. Dit bezielde, bij tijden ontroerende dagboek wordt in deze uitgave bij gelegenheid van haar honderdste geboortedag gepubliceerd, omgeven door enkele andere teksten die licht werpen op Klompés blijvende betekenis.

Erik Borgman doceert publieke theologie en bekleedt de Cobbenhagen-leerstoel van Tilburg University. Iris Plessius is historica en bereidt een promotie voor. Mirjam van Reisen bekleedt de Marga Klompé-leerstoel voor internationale sociale verantwoordelijkheid aan Tilburg University.